اثرات حشره کش های امامکتین بنزوات و متوکسی فنوزاید روی واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Trichogramma brassicae (Hymenoptera: Trichogrammatidae)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-2-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

موسی صابر

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

محمد باقری

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

غلامحسین قره خانی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه مراغه

چکیده

استفاده از حشره­کش­ها ممکن است رفتار دشمنان طبیعی از جمله واکنش تابعی را تحت تاثیر قراردهد. در این تحقیق، تاثیر دزهای زیرکشندگی حشره­کش­های امامکتین بنزوات و متوکسی­فنوزایدروی واکنش تابعی زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae Bezdenko نسبت به تراکم­های مختلف تخم­های بید غلات Sitotrogacerealella Olivierدر شرایط دمایی ۱±۲۶درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی ۵±۷۰ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی موردارزیابی قرار گرفت. زنبورهای بالغ به مدت ۲۴ ساعت در کنار شاهد در معرض LC۳۰ حشره­کش­های امامکتین بنزوات و متوکسی­فنوزاید که به ترتیب ۰۰۱/۰ و ۰۰۰۳/۰ پی­پی­ام بود، قرار گرفتند. تراکم­های ۲، ۴، ۸، ۱۶، ۳۲و ۶۴ تخم میزبان در لوله­ آزمایش در ۱۰ تکرار به مدت ۲۴ ساعت در اختیار یک زنبورماده­ زنده­ تیمارشده قرار داده شدند و سپس تعداد تخم­های پارازیته شده شمارشگردید. نوع واکنش تابعی با استفاده از رگرسیون لجستیک و فراسنجه های پارامترهای آنبر اساس رگرسیون غیرخطی در نرم­افزار SAS تخمینزده شد. واکنش تابعی در شاهد و تیمار متوکسی­فنوزاید از نوع دوم و در تیمار امامکتینبنزوات از نوع سوم بود. نرخ حمله در شاهد و تیمارهای امامکتین بنزوات و متوکسی­فنوزایدبه ترتیب ۰۰۱۸۳/۰، ۰۰۱۲۹۲/۰ و ۰۰۱۲۹۰/۰ بر ساعت و زمان دستیابی به ترتیب ۴۹۸۷/۰،۶۲۴۷/۰ و ۶۱۷۴/۰ ساعت بود.نتایج نشان داد که دزهای زیر کشنده هر دو حشره­کش متوکسی­فنوزاید و امامکتین بنزوات تاثیر سوء اندکی روی کارایی کاوش گری زنبور تریکوگراما داشتند.

کلیدواژه ها

آورمکتین ها, حشره کش های زیست سازگار, واکنش تابعی, Trichogramma brassicae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.