بررسی تاثیر پروژه ترسیب کربن بر توانمندی جوامع محلی (موردمطالعه حوزه آبخیز تیل آباد استان گلستان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-10-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه امامی

کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.

امیر احمدپور

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.

احمد عابدی سروستانی

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

محمدرضا شهرکی

محقق و مدرس موسسه آموزش عالی (غیرانتفاعی) گرگان و کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، ایران.

چکیده

توانمندسازی جوامع محلی یکی از مهم­ترین بخش­های طرح­های مشارکتی در مدیریت منابع طبیعی به شمار می­رود. تحقیق حاضر باهدف بررسی تاثیر اجرای یکی از پروژه­های مشارکتی منابع طبیعی بانام پروژه ترسیب کربن در توانمندسازی جوامع محلی در حوزه آبخیز تیل­آباد شهرستان آزادشهر از توابع استان گلستان انجام گرفته است. جمعیت موردمطالعه شامل ۱۳۰۹ عضو از ۱۰۰ صندوق­ خرد روستایی که حداقل دو سال از سابقه عضویت آن­ها گذشته باشد، در سه روستای وامنان، سیب چال و کاشیدار است. به روش نمونه گیری طبقه­بندی تصادفی و با کمک جدول کرجسی- مورگان، ۲۹۸ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل یک پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از نظرات اساتید دانشگاه و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تائید گردید. نتایج نشان داد که اجرای پروژه ترسیب کربن بر توانمندی جوامع محلی تاثیر مثبتی داشته است. این تاثیر در بعد روان شناختی، بیشترین و در بعد اقتصادی کمترین بوده است. یافته­ها نشان داد که بین ویژگی­های فردی پاسخگویان و ابعاد توانمندی، رابطه معنی­داری وجود ندارد؛ اما تاثیر این پروژه در میزان توانمندی افراد دارای اراضی باغی، افراد عضو تعاونی، دریافت کنندگان وام و افراد شرکت کننده در دوره­های آموزشی و ترویجی، بیشتر از سایرین بوده است.

کلیدواژه ها

مشارکت, جوامع محلی, توانمندی, ترسیب کربن, صندوق خرد روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.