اثرات تناوب زراعی بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و عملکرد گندم دیم

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-20-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رحمتی

دانشگاه تبریز

محمد رضا نیشابوری

دانشگاه تبریز

شاهین اوستان

دانشگاه تبریز

ولی فیضی اصل

موسسه تحقیقات دیم کشور (مراغه) بخش تحقیقات مدیریت منابع

چکیده

به منظور بررسی اثرات تناوبهای زراعی مختلف بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و عملکرد گندم دیم، سه مکاندر سریهای خاک سهند، رجل آباد و داراب منطقه مراغه- هشترود انتخاب گردید. در هر یک از این مکانها چهاربه مدت (T و گندم- آیش( ۴ (T گندم- آیش- گندم- گندم-گندم ( ۳ ،(T گندم- نخود ( ۲ ،(T سیستم تناوبی کشت ممتد گندم ( ۱۱۳۸۲ ) اعمال شد. در خرداد ماه سال ۱۳۸۷ نمونههای دست خورده و دست نخورده خاک از - پنج سال زراعی ( ۱۳۸۷۲۰ سانتیمتری تهیه گردید. در این نمونهها، تعدادی از خصوصیات - ۱۰ و ۴۰ -۲۰ ،۰- تمامی تیمارها در سه عمق ۱۰قابل استفاده و Zn و Cu ،Mn ،Fe ،K ،P و CEC ،OC ،CCE ،EC ،pH ،Db ،WAS ، KS ، فیزیکی و شیمیایی خاک (بافتو (GS و ۸۷ GS۵۴ ،GS۳۲ ،GS نیتروژن کل) اندازه گیری شد. همچنین رطوبت خاک در چهار مرحله از دوره رشد گندم ( ۲۱۲/۰۱ ) و cm hr-۱) T و ۳ T در تیمارهای ۱ KS عملکرد بیولوژیکی در اواخر خرداد ماه اندازهگیری شد. کمترین مقدار۴/۸ ) و کمترین mg Kg- ۵/۲۷ ) بدست آمد. بیشترین ( ۱ cm hr-۱) T ۴/۸۹ ) و ۴ cm hr-۱) T بیشترین مقدار آن در تیمارهای ۲به طور معنی T و ۳ T حاصل شد که با تیمارهای ۲ T و ۱ T ۳/۹ ) مقدار آهن قابل استفاده به ترتیب در تیمارهای ۴ mg Kg-۱)(p< ۰/ به دست آمد که به طور معنیداری ( ۰۵ T ۷۱/۶% ) در تیمار ۴ ) WAS اختلاف داشتند. بیشترین مقدار (p< ۰/ داری ( ۰۵(p< ۰/ ۱/۱۵ ) به طور معنیداری ( ۰۵ g cm-۳) T ۱/۱۶ ) و ۴ g cm-۳) T در تیمارهای ۲ Db . با تیمارهای دیگر اختلاف نشان دادT ۱/۲۹ ) کاهش نشان داد. مقدار بیوماس گیاهی در تیمارهای ۲ g cm-۳) T ۱/۲۹ ) و ۳ g cm-۳) T در مقایسه با تیمارهای ۱۱/۵۷ ) متفاوت t ha-۱) T ۱/۵۰ ) و ۳ t ha-۱) T با تیمارهای ۱ (p< ۰/ ۳/۰۵ ) به طور معنیداری ( ۰۵ t ha-۱) T ۳/۱۰ ) و ۴ t ha-۱)بود. در دیگر خصوصیات اندازهگیری شده و رطوبت خاک اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. بر اساس نتایجحاصله، کشت ممتد گندم به جای تناوب گندم- نخود یا گندم- آیش، ریسک پس روی اراضی و به خصوصدر طولانیمدت زوال کیفیت خاک را به همراه خواهد داشت.

کلیدواژه ها

بیوماس گیاهی, پایداری خاکدانه, تناوب زراعی, کیفیت خاک, هدایت هیدرولیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.