نقش نورون های آینه ای در سرعت های مختلف تصویرسازی ذهنی دریبل بسکتبال

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله عصب روان شناسی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLPSY-2-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد پارسایی

دانشجوی کارشناسی ارشد رفتار حرکتی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

رسول عابدان زاده

استادیار رفتار حرکتی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

ناهید شتاب بوشهری

استادیار رفتار حرکتی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

معصومه شجاعی

دانشیار رفتار حرکتی دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: تصویرسازی ذهنی مهارتی است که یک ورزشکار باید همواره بر روی آن کارکرده و در زمان مسابقه آن را با اعتمادبه نفس بالا در جهت رفع استرس و عملکرد بهتر بکار ببرد. هدف این پژوهش بررسی نقش نورون های آینه­ای در سرعت های مختلف تصویرسازی ذهنی دریبل بسکتبال است. روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است و با استفاده از طرح پیش­آزمون پس­آزمون صورت گرفت. ۳۰ دانشجوی دختر با روش نمونه گیری هدفمند با میانگین سنی ۱۲/۱±۲۲ سال انتخاب و در سه گروه (تصویرسازی با سرعت زیاد، سرعت برابر و سرعت آهسته) قرار گرفتند. پس از اجرای دریبل بسکتبال در پیش آزمون، آزمودنی ها چهار روز متوالی به تمرین تصویرسازی پرداختند و سپس اجرای واقعی دریبل به عمل آمد. در پایان نیز در هنگام تصویرسازی ثبت امواج مغزی به عمل آمد و فعالیت نورون های آینه­ای به وسیله EEG ثبت شد. از تحلیل واریانس درون گروهی برای داده های دریبل بسکتبال و نیز فعالیت نورون های آینه­ای استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد همه گروه ها در اجرای خود پیشرفت داشتند (۰۵/۰> P)؛ با توجه به اندازه اثر، گروه تصویرسازی آهسته و برابر عملکرد بهتری را نشان دادند. همچنین مشخص شد که سرکوب ریتم میو در نواحی C۴ و Cz در هر سه گروه ملاحظه می شود (۰۵/۰> P)؛ اما ناحیه C۳ فقط در گروه تصویرسازی آهسته فعال شد (۰۱/۰=P). نتیجه­گیری: تصویرسازی از طریق فعال کردن نورون های آینه­ای موجب رمزگذاری حرکات موردنیاز برای انجام مهارت در مغز شده و این رمزگذاری موجب تسهیل مهارت حرکتی می­شود.

کلیدواژه ها

Basketball Dribbling, imagery, Mirror neurons, Speed, Mental Practice

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.