بررسی تاثیر جذب یونی بر انتقال جرم در محیط های متخلخل اشباع

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-20-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام شاه محمدی کلالق

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

امیرحسین ناظمی

گروه مهندسی آب دانشگاه تبریز

چکیده

استفاده از مدلهای ریاضی به عنوان ابزاری کارآمد در مطالعات و مدیریت انتقال جرم در محیطهای متخلخل رایجمیباشد. مدل حاضر با بهرهگیری از رابطهی حاکم بر انتقال دو بعدی جرم در محیط متخلخل، تاثیر جذب یونی را برانتقال و توزیع دوبعدی جرم در یک محیط متخلخل اشباع و نیمه نامتناهی بیان می کند. این مدل با دو نوع شرط مرزینوع اول (شرط دیریکله) و نوع سوم (شرط کوشی) بصورت تحلیلی حل شدهاست. درانتقال جرم به صورت انتشار،شرط مرزی نوع سوم غلظت جرم را در مرز یا سطح خاک بیشتر از شرط مرزی نوع اول نشان می دهد و در انتقال جرمبه صورت انتقال تودهای – پخش، منحنیهای توزیع غلظت جرم حاصل از شرایط مرزی نوع اول و نوع سوم به دلیلغالب بودن انتقال تودهای تقریبا یکسان میباشد. تاثیر جذب یونی بر روی ذرات جامد محیط به وسیلهءعامل تاخیر درمدل ارزیابی شده است. عامل تاخیر بزرگتر از واحد، باعث تاخیر در انتقال، توزیع و پخش جرم در محیط متخلخلمیشود . تاثیر جذب یونی بر توزیع غلظت جرم مستقل از نوع شرط مرزی و وابسته به حالت های انتقال و پخش جرمدر محیط متخلخل میباشد به طوری که میزان این تاثیر در انتقال جرم بصورت انتقال تودهای – پخش در مقایسه باحالت انتشار به مراتب بیشتر میباشد.

کلیدواژه ها

انتقال توده ای-پخش, جذب یونی, شرط دیریکله, شرط کوشی, عامل تاخیر, محیط متخلخل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.