بررسی برخی صفات زراعی ذرت (Zea mays L.) متاثر از شکل های آهن در خاک های استان آذربایجان شرقی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 26، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SUST-26-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 224
نویسندگان
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
چکیده
آهن یکی از مهمترین عناصر کم مصرف برای گیاهان است و قابلیت دسترسی آن در خاکهای آهکی کم میباشد. قابلیت دسترسی آهن برای گیاه به توزیع نسبی شکل های مختلف شیمیایی آن در خاک بستگی دارد که البته تابعی از ویژگی های خاک است. در این پژوهش گلخانه ای به منظور جزءبندی آهن کل به شکل های مختلف آهن به روش عصاره گیری دنباله ای از ۲۱ نمونه خاک با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متنوع، استفاده شد. بر طبق نتایج حاصله غلظت شکلهای مختلف آهن به ترتیب آهن باقیمانده (Fe-Res) > آهن پیوسته به اکسیدهای آهن بلوری (Fe-CFeOX) > آهن پیوسته به اکسیدهای آهن بی شکل (Fe-AFeOX) > آهن پیوسته به اکسیدهای منگنز (Fe-MnOX) > آهن پیوسته به مواد آلی (Fe-OM) > آهن تبادلی (Fe-Ex) ≥ آهن کربناتی (Fe-Car) بود. شکلهای Fe-Ex، Fe-OM، Fe-CFeOX، Fe-AFeOX، Fe-Res و آهن قابل جذب (Fe-DTPA) رابطه معنی داری با ماده خشک بخش هوایی و ریشه ذرت، آهن فعال، شاخص کلروفیل و جذب آهن توسط بخش هوایی ذرت داشتند. مطالعات همبستگی نشان داد که شکل تبادلی آهن، پیوسته به اکسیدهای آهن بیشکل و آهن باقیمانده رابطه معنی داری با تمام صفات زراعی اندازه گیری شده در بخش هوایی ذرت داشتند که این امر نشان میدهد احتمالا این شکلها منبع آهن قابل جذب ذرت در خاکهای مورد مطالعه در شرایط گلخانهای بودند.کلیدواژه ها
جذب آهن, ذرت, شکلهای شیمیایی, عصاره گیری دنباله ای, غلظتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.