اثر غلظت های مزرعه ای حشره کش های اسپینوسد و امامکتین بنزوات روی فراسنجه های زیستی بالتوری سبز، Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae) در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی صابر

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.

صمد وجودی

دکتری، مرکز خدمات کشاورزی خدا آفرین.

میلاد فرخی

دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه.

اکرم احمدی

دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

چکیده

چکیده بالتوری سبز Chrysoperla carnea (Stephens) یکی از مهمترین عوامل­ کنترل زیستی است. در این مطالعه، اثرغلظت های توصیه شده ی مزرعه ای و دو برابر آن غلظت­ها از حشره­کش­های زیست­سازگار امامکتین بنزوات و اسپینوسد روی فراسنجه های زیستی این شکارگر مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های زیست­سنجی روی لاروهای سن دو به روش تماس با باقیمانده­ی سموم در اتاقک رشد با شرایط دمایی ۱ ۲۶، رطوبت نسبی ۵ ۷۰% و دوره­ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی صورت گرفت. نتایج زیست­سنجی ها نشان داد که حشره­کش­های مورد آزمایش در غلظت توصیه شده­ی مزرعه­ای سمیت ناچیزی روی لاروهای سن دو بالتوری سبز داشتند و براساس طبقه­بندی سازمان بین­المللی کنترل زیستی، امامکتین بنزوات و اسپینوسد در گروه حشره­کش­های بی­ضرر قرار گرفتند. مقادیر ۵۰ و ۲۴۰ میلی گرم ماده­ی موثر بر لیتر حشره­کش­های امامکتین بنزوات و اسپینوسد (دو برابر غلظت توصیه شده­ی مزرعه­ای) طول دوره­ی لاروی را به­ترتیب ۷/۷ و ۵/۱۵ درصد و طول دوره­ی شفیرگی را به ترتیب ۶/۷ و ۴/۱۱ درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. این حشره­کش­ها باعث افزایش معنی­دار مرگ و میر در طول مرحله­ی لاروی شدند ولی اثر معنی­داری روی مرگ و میر مرحله­ی شفیرگی بالتوری سبز نداشتند. از نظر باروری، درصد تفریخ تخم­ها و طول عمر حشرات بالغ بالتوری سبز بین شاهد و تیمارهای حشره­کشی اختلاف معنی­داری مشاهده نگردید. براساس نتایج به دست آمده، حشره­کش­های امامکتین بنزوات و اسپینوسد تاثیر سوء خیلی کمی روی بالتوری سبزداشتند، بنابراین می توان از این حشره کش­ها همراه با بالتوری سبز در برنامه­های مدیریت تلفیقی آفات استفاده نمود.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: حشره­ کش­های زیست­سازگار, مدیریت تلفیقی آفات, Chrysoperla carnea

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.