استفاده از نرم افزار HYDRUS در شبیه سازی حرکت و جذب آب درخاک و ارائه نرم افزار SWMRUM

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-21-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا بشارت

دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

امیرحسین ناظمی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

علی اشرف صدرالدینی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

صداقت شهمراد

دانشکده ریاضی دانشگاه تبریز

چکیده

مدل های عددی در شبیه سازی حرکت آب در خاک کاربرد فراوان دارند. این مدل ها نیازمند وارد کردن مدل جذب بوسیله سیستم ریشه در خاک می­باشند. در این تحقیق دو مدل حرکت آب در خاک شامل مدل جدید ارائه شده (SWMRUM) و دیگری نرم افزارHYDRUS  بر اساس اندازه گیری های صحرایی در باغ سیب مقایسه گردیدند. با استفاده از دستگاه رطوبت سنج TDR ، درصد حجمی آب خاک در دو جهت شعاعی (R) و عمق (Z) اندازه گیری شد. مدل دو بعدی  جذب آب توسط ریشه بر اساس تابع توزیع تراکم ریشه، تعرق پتانسیل، فاکتور تصحیح تنش آب و تعیین تاثیر ریشه در حرکت آب بسط داده شد. مدل حاصله با معادله جریان آب در خاک مبتنی بر حل معادله ریچاردز تلفیق گردید. نتایج شبیه سازی شده با داده­های رطوبت خاک حاصل از انداز ه گیری های میدانی مقایسه و همبستگی قابل قبولی بین آن­ها مشاهده شد. تحلیل خطای برآورد مدل که برابر تفاوت بین داده های رطوبت اندازه گیری شده و تخمین زده شده می باشد، با به کار گیری پارامترهای حداکثر خطا (ME)، ریشه مجذور میانگین خطا (RMSE)، ضریب تعیین (CD)، کارایی مدل (EF)، ضریب تجمعی باقیمانده (CRM)، تشریح و بر اساس این پارامترها تحلیل کاملی از مقایسه نتایج ارائه شد. نتایج نشان می­دهد که میزان جذب حداکثر آب در حدود ۰۴/۰  m۳m-۳d-۱  در  عمق ۳۰-۲۵ سانتیمتری خاک و حداقل جذب در حدود ۰۰۵/۰  m۳m-۳d-۱  در عمق ۸۰ سانتیمتر اتفاق می افتد.

کلیدواژه ها

تراکم ریشه, حرکت آب, حل عددی, معادله ریچاردز, نرم افزار SWMRUM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.