مطالعه ی ریخت شناختی و مولکولی قارچهای جدا شده ازطوقه، غده و ریشه ی سیب زمینی در استان کردستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-7-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا سپهرنوش

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان.

جهانشیر امینی

دانشیاران گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان.

جعفر عبداله زاده

دانشیاران گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان.

چکیده

چکیده سیب زمینی یکی از محصولات مهم زراعی در استان کردستان است. عوامل قارچی زیادی موجب پوسیدگی غده، طوقه و ریشه درگیاه سیب زمینی می شوند. هدف از اجرای این تحقیق شناسایی عوامل قارچی مرتبط با پوسیدگی غده، طوقه و ریشه سیب زمینی در شهرستانهای قروه و دهگلان بود. به منظور انجام این کار در تابستان ۱۳۹۲ نمونه برداری از بخش های زیرزمینی گیاهان سیب زمینی مشکوک به آلودگی در مراحل مختلف رشدی گیاه از زمان کاشت غده ها تا برداشت محصول سیب زمینی از مزارع مختلف انجام گردید. نمونه ها پس از شستشو در زیر جریان ملایم آب به قطعات ۵/۰ تا ۱ سانتی متری تقسیم و پس از ضدعفونی سطحی بر روی محیط کشت عمومی و یا انتخابی کشت شدند. در مجموع، ۱۵۱ جدایه قارچی از غده، طوقه و ریشه گیاهان بیمار سیب زمینی جداسازی و با استفاده از روش تک اسپور یا نوک هیف خالص سازی گردید. شناسایی جدایه­های قارچ بر اساس خصوصیات ریخت­شناختی و آنالیز توالی نواحی ITS، RPB۲ و TEF انجام گردید. جدایه های مورد بررسی متعلق به چهار جنس و ۱۰ گونه شامل Alternaria arborescens، A. alternata، A. atra، A. embellisia، Colletotrichum coccodes، Fusarium equiseti،F. redolens، F. tricinctum، Neocosmospora haematococca و N. rubicola بودند. بیشترین فراوانی جدایه ها مربوط به جنس فوزاریوم با ۹۳ جدایه بود.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: آلترناریا, سیب زمینی, RPB۲, ITS, TEF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.