اثربخشی آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر بر کارکردهای اجرایی و مهارت های اجتماعی دانشجویان با نقص توجه /بیش فعالی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-20-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا یمینی

Islamic Azad University, Shahrood Branch

پرویز شریفی درآمدی

Faculty of Psychology and Educational Sciences, Allameh Tabatabai University

حکیمه آقایی

Department of Psychology, Islamic Azad University, Shahroud Branch

چکیده

هدف :پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی برنامه شناختی رفتاری مثبت نگر بر کارکردهای اجرایی و مهارت های اجتماعی، بر روی دانشجویان داری نقص توجه/ بیش فعالی دانشگاه شهر دامغان انجام شد. روش: جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان (دختر و پسر) دانشگاه دامغان در سال ۱۳۹۷  بود که در طرح پایش سلامت روانی دانشجویی شرکت کردند. تعداد ۳۰ دانشجو که در پرسشنامه غربالگری نقص توجه و بیش فعالی کانرز بالاترین نمره را کسب کردند در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) به صورت تصادفی انتخاب شدند. پس از آن هر دو گروه، پرسشنامه های کارکردهای اجرایی بارکلی و مهارت های اجتماعی ریگو و کاناری را تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت ۱۲ جلسه تحت آموزش برنامه شناختی رفتاری مثبت نگر قرار گرفتند. بعد از اتمام آموزش هر دو گروه مجددا پرسشنامه های فوق را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ و روش تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد و سطح معناداری برابر با ۰۵/۰  استفاده شد. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد تاثیر آموزش برنامه شناختی رفتاری مثبت نگر بر کارکردهای اجرایی و مهارت های اجتماعی و زیرمقیاس های آنها معنادار بود (۰۰۱/۰P< ). با این حال، بین دو گروه آزمایش و کنترل در ارتباط با کارکردهای اجرایی، مهارت های اجتماعی و خرده مقیاس های آنها تفاوت معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: با به کارگیری برنامه شناختی رفتاری مثبت نگر، تغییر باورها، مثبت اندیشی، آموزش رفتارها و راهکارهای موثر، می توان کارکردهای اجرایی و مهارت های اجتماعی دانشجویان دارای نقص توجه/بیش فعالی را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

Positive cognitive-behavioral education, Executive functions, Social skills, ADHD, آموزش شناختی-رفتاری مثبت نگر, کارکردهای اجرایی, مهارت­های اجتماعی, نقص توجه/ بیش فعالی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.