اثر شدت نور و دوره ی نوری روی نشو و نما، زادآوری و طول عمر زنبور Trissolcus grandis (Hym.: (Platygastridae، پارازیتویید تخم سن گندم Eurygaster integriceps Puton (Hem.: Scutelleridae)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-8-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا تیموری

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه تبریز.

شهزاد ایرانی پور

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه تبریز .

پریسا بنامولایی

استادیار گروه علوم جانوری، دانشکده ی علوم طبیعی، دانشگاه تبریز .

چکیده

چکیده  زنبورهای پارازیتویید تخم از مهم­ترین دشمنان طبیعی سن گندم Eurygaster integriceps Puton (Hemiptera: (Scutelleridae) می­باشند که نقش به­سزایی در کنترل آن دارند. از میان این پارازیتوییدها، زنبور Trissolcus grandis (Thomson) (Hymenoptera: Platygastridae) که پراکنش و فراوانی بیشتری در سطح کشور دارد را می­توان نام برد برای بررسی اثر دو عامل شدت نور و دوره­ی نوری بر پارامترهای زیستی و رشد جمعیت پایدار انتخاب شد. در این راستا ابتدا اثر سه شدت نور متفاوت (۵۳۳۱ ، ۵/۱۴۱۲ و ۷۰۶ لوکس) در دمای C°۱±۲۶، رطوبت نسبی۱۰ ±۵۰% و دوره­ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی مورد مطالعه قرار گرفت. در تمامی پارامترهای رشد جمعیت پایدار به­جز نرخ خالص و ناخالص تولیدمثل، تفاوت معنی­داری مشاهده شد. زادآوری کل سرانه نیز اختلاف معنی­داری بین شدت نورهای مختلف نشان داد. به­علاوه، اثر چهار دوره­ی نوری (تاریکی مطلق، ۱۰:۱۴، ۱۲:۱۲ و۱۴:۱۰ ساعت تاریکی : روشنایی) در شرایط ثابت آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. در تمامی پارامترها اختلاف معنی­دار مشاهده شد و تفاوت بین تیمارهای ۱۴:۱۰ و ۱۲:۱۲ با تیمارهای تاریکی مطلق و ۱۰:۱۴ معنی­دار بود. نتایج این بررسی نشان داد که اثر شدت نور و دوره­ی نوری روی پارامترهای زیستی پارازیتویید تخم سن گندم، T. grandis معنی­دار، ولی در مجموع اندک می­باشد و این حشره می­تواند در روزهای بلند و کوتاه و حتی تاریکی مطلق، یا با نورهای کم و زیاد تا ۵۰۰۰ لوکس با تغییر اندک در پارامترهای زیستی فعالیت طبیعی خود را انجام دهد.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: جدول زندگی, رژیم نوری, عوامل غیرزنده, آماره های زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.