ارائه الگوی ارزشیابی درس دین و زندگی متوسطه دوم مبتنی بر دیدگاه سازنده گرایی با استفاده از رویکرد آمیخته

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 19، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-19-74_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا حریری مقدم

دانشجوی دکتری برنامه درسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میمه، اصفهان، ایران.

عباس قلتاش

دانشیار علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، شیراز، ایران.

صدیقه محمدجانی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفا شهر، فارس، ایران.

چکیده

نظریه سازنده گرایی یکی از رویکردهایی است که تاثیرات ژرفی بر رویکردهای یادگیری و تدریس گذاشته است. هدف اصلی پژوهش طراحی و ارزیابی الگوی ارزشیابی درس دین و زندگی متوسطه دوم مبتنی بر دیدگاه سازنده گرایی با رویکرد آمیخته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. روش پژوهش از نوع آمیخته و در دو بخش کمی و کیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی ۱۸ نفر از خبرگان مدیریت آموزشی و معلمان مجرب می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و نقطه اشباع نظری ۱۱ نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته برگرفته از مبانی نظری می باشد. شیوه تجزیه و تحلیل این بخش با استفاده از نظریه داده بنیاد می باشد. نتایج این بخش از تحقیق در قالب پنج مقوله اصلی و مقوله های فرعی تبیین می گردد: عواملعلی شامل قابلیت برنامه درسی طراحی شده در تحقق اهداف برنامه، عوامل مداخله گر شامل الزام وجود معلم راهبر، عوامل راهبردی شامل ایجاد محیط سوال برانگیز، عوامل زمینه ای شامل فراهم کردن فرصت های یادگیری در فراگیران، پیامدها شامل ایجاد روحیه پرسشگری در فراگیران، می باشد. بخش کمی پژوهش با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته برگرفته از الگوی کیفی پژوهش بعد از تایید روایی و پایایی در جامعه آماری که تعداد نمونه آماری براساس نمونه گیری خوشه ای تصادفی ۲۱۳ نفر برآورد گردید، توزیع شد. مسیرها و روابط علی بین سازه های بیرونی و داخلی در مدل ساختاری با روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت.

کلیدواژه ها

ارزشیابی, برنامه درسی, سازنده گرایی, دین و زندگی, معلمان, روش آمیخته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.