استراتژی های مدیریت واحدهای تولید کشاورزی در مقابله با تغییرات اکولوژیک دریاچه ارومیه مطالعه موردی: آذرشهر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا قدرتی

دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانی، دانشگاه تبریز

اژدر کرمی

دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانی، دانشگاه تبریز

فاطمه کاظمیه

گروه ترویج و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

عادل دباغ محمدی نسب

گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

تغییرات اقلیمی و گرمایش کره زمین مشکلات زیست محیطی را در بسیاری از مناطق دنیا موجب شده است. شرایط بحرانی دریاچه ارومیه نیز نتیجه این عوامل و همچنین دخالت­های انسان و مدیریت نامناسب منابع طبیعی بوده و تاثیر مهمی بر کسب و کار کشاورزی داشته است. در صورتی­که کشاورزان از توانایی و ظرفیت مناسب برای رویارویی با ریسک ناشی از تغییر اقلیم برخوردار نباشند، خسارات جبران­ناپذیری بر بخش کشاورزی وارد خواهد شد. بنابراین شناسایی استراتژی­های مدیریتی در بخش کشاورزی جهت مقابله با تهدیدات و رفع نقاط ضعف و از طرفی تقویت سیستم و استفاده از فرصت­ها ضروری است. پژوهش حاضر در منطقه آذرشهر که یکی از مناطق مهم کشاورزی استان آذربایجان شرقی است، به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت درون سیستمی با فرصت­ها و تهدیدات برون سیستمی مدیریت واحدهای تولید کشاورزی در مقابله با تغییرات اکولوژیک دریاچه ارومیه انجام گرفت. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی – تحلیلی می­باشد. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان و متخصصان سازمان جهاد کشاورزی و محیط زیست و اساتید دانشگاه تشکیل می­دهند که در زمینه کشاورزی و وضعیت دریاچه ارومیه دارای دانش و تجربه کافی بودند. به منظور انتخاب نمونه آماری از روش نمونه­گیری غیراحتمالی و هدفمند استفاده گردید. جهت انتخاب هدفمند نمونه­ها نیز از نمونه­گیری گلوله برفی استفاده شد. در این مطالعه مدل SWOT جهت تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت­ها و تهدیدها استفاده گردید و ماتریس IEF و EFE تشکیل و تدوین استراتژی­ها انجام گرفت. نتایج حاصل از ماتریس­های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نشان داد که با توجه به  امتیاز نهایی کلی بدست آمده برای عوامل داخلی و خارجی مدیریت واحدهای تولید کشاورزی در مقابله با تغییرات اکولوژیک دریاچه ارومیه در منطقه آذرشهر، راهبرد استراتژیک مدیریت واحدهای کشاورزی، راهبرد تدافعی می­باشد.

کلیدواژه ها

تحلیل SWOT, تغییرات اکولوژیک, دریاچه ارومیه, مدیریت استراتژیک, واحد کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.