مفاهیم فرهنگی موثر در معماری ، با تاکید بر توسعه فرهنگ شهروندی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_2421
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اکبری

کارشناس ارشد معماری، شهرداری مشهد

فاطمه قاسمی

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

نرگس شادمان

کارشناس مهندسی معماری ، مشهد، ایران

چکیده

معماری نتیجه و حاصل فرهنگ جامعه است . نگاهی اجمالی به تاریخ معماری ایران و سایر تمدنهای جهان نشان می دهد که هیچ اثر بزرگ معماری وجود ندارد که بر اساس اندیشه و جهانبینی پدید نیامده باشد. به این ترتیب ، می توان گفت که هر تمدن یا قومی در دوران مختلف ، معماری خاصی را منطبق با فرهنگ خود ارائه می دهد. گسست تاریخی روزگار معاصر از سیر تکامل دستاوردهای پیشینیان معماری ، موجب پیدایش فضایی ناخوانا در شهرهای معاصر شده است . این ناخوانایی تا جایی پیش رفته است که دیگر نمی توان رابطه ای منطقی با معماری گذشته برقرار کرد. گویی شاهکارهای معماری ایرانی در جای دیگری ساخته شده یا به وسیله ی افرادی غیرایرانی برپا گشته است که تا این حد با معماری معاصر ما متضاد و بیگانه می نماید. حال آیا معماری ملی کشور ما همگام و همسو با فرهنگ جامعه مان است ؟ و آیا این معماری معاصر در کشور ما فرهنگی اصیل و متناسب با روح و روان ما ایرانیان را رقم خواهد زد؟ در این مقاله برآنیم تاثیرگذاری و تاثیرپذیری معماری و شهرسازی را از فرهنگ جامعه و برعکس ، تاثیر آن در روند توسعه ی فرهنگ شهروندان را بررسی کنیم . روش اصلی مورد استفاده در این تحقیق روش تحلیلی - توصیفی است و برای جمع آوری اطلاعات، از روش اسنادی استفاده شده است . در مواردی که اطلاعات تکمیلی مورد نیاز بوده، و بررسی ساختار و تحولات انجام شده و مصاحبه با متخصصان و افراد صاحب نظر استفاده شده است . یافته های این پژوهش نشان می دهد همانگونه که بقای فرهنگ به ارتباطات وابسته است و ارتباطات مسیر فعالیت فرهنگی است ، چگونه این مفاهیم فرهنگی در معماری بر توسعه فرهنگ شهروندی تاثیر می گذارد.

کلیدواژه ها

فرهنگ ، معماری ایرانی ، جامعه ، فرهنگ شهروندی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.