بررسی و اولویت بندی علل تاخیر در پروژه های عمرانی (مطالعه موردی : پروژه راه آهن کرمانشاه به مرز خسروی ، مجری قرارگاه خاتم الانبیاء)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1873
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی قربانی

استادیار،گروه مهندسی عمران، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

هوشنگ پیری

دانشجویی کارشناسی ارشد رشته مهندسی و مدیریت ساخت، دانشگاه پیام نور، استان البرز، ایران

چکیده

آنچه در پروژه های عمرانی به عنوان تاخیر از آن یاد می شود افزایش زمان تحویل پروژه نسبت به زمان مورد توافق در قرارداد است . تاخیر به عنوان یکی از مسئله های مشترک در تمام پروژه های عمرانی برای تمام ذینفعان پروژه ناخوشایند است . کارفرما به دلیل سود از دست رفته ناشی از تاخیر در بهره برداری ، پیمانکار به دلیل افزایش قیمت ها و افزایش اشتغال منابع و مردم به دلیل عدم استفاده از منفعت اجتماعی پروژه از این موضوع متضرر می شوند. در این تحقیق به منظور بررسی و اولویت بندی عوامل تاخیرزا در پروژه راه آهن کرمانشاه به مرز خسروی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ((AHP۱ استفاده گردید، با توجه به مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی ۳۱ عامل که سبب تاخیر در پروژه های عمرانی و حمل ونقل ریلی گردیده اند شناسایی و در قالب پرسشنامه دراختیار جامعه آماری قرار گرفت . پس از تحلیل ، ۴ عامل : کارفرما، نظارت، پیمانکار و سایر عوامل به عنوان معیارهای اصلی و ۱۲ زیرمعیار به عنوان عواملی که بیشترین تاثیر را در تاخیر پروژه راه آهن کرمانشاه به مرز خسروی داشته اند شناسایی شدند، سپس عوامل شناسایی شده در قالب پرسشنامه مقایسات زوجی به روش وزن دهی ۹ گانه در اختیار خبرگان پروژه قرار گرفت . جامعه خبرگان را ۲۵ نفر از کارشناسان پروژه راه آهن کرمانشاه به مرز خسروی با حداقل سابقه ۳ سال تشکیل می دهند. با وارد کردن داده ها در نرم افزار Expert Choice و تحلیل و محاسبه نسبی اوزان، عوامل تاخیرزای پروژه اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که عدم تامین اعتبار کافی و عدم پرداخت مبالغ مالی به پیمانکار و همچنین ضعف در مطالعات پیش از اجرا، مهم ترین عوامل تاخیرزای پروژه راه آهن کرمانشاه به مرز خسروی بوده اند.

کلیدواژه ها

تاخیرات پروژه، دلایل تاخیر، راه آهن ، تحلیل سلسله مراتبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.