بررسی تحلیلی تاثیر زبان و ادبیت مکتب فرمالیسم بر جریان معاصر شعر حجم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی فرهنگ و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: PLCCONF08_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عین علی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان

چکیده

برای فرمالیست ها، اهمیت زبان، در شکل دهی به فضای ذهنی و به عبارت دقیق تر، برپاکردن فضای ذهنیاست، زیرا به زعم ایشان در خلق شعر، عامل زندگی و تجربه شاعر و ذهنیت خلاق نیست. بلکه عامل، زباناست که مشرف بر این هردو میباشد. یعنی این زبان است که ذهن معنای متکامل و متعینش را شکل میدهد،بینش انسان را میسازد و زندگی و تجربهی او را در پیش چشمانش به ظهور می رساند. بدین اعتبار، هرگاهگفته شود که اصلا ارائه یک فرم تازه که جدای از محتوا نیز نیست خود هدف و موضوع شعر است و شعر، خودموضوع خودش است، این مترادف آن است که گفتهاند «ارائه یک زبان تازه، خود هدف و موضوع شعر و زبان است و زبان، خود موضوع خودش است». پس زندگی و ماهیت انسانی نیز یک موجودیت خودبسنده و قائم به ذات و در عین حال، اسیر در این دایره بسته فرم است. عالم انسانی بدینترتیب و با تعریفی که از زبان و ذهن و خواه ناخواه، عالم صورتهای خیالی او ارائه میدهد، یک عالم محصور، اسیر در خود، خودبسنده و بی مبناتصور می شود. چشم انداز بی مبنایی که زبان بر ذهن انسان دارای تسلط غایی انگاشته میشود، معنا جز ازطریق عمل به این زبان خودبسنده و بی مبنا امکان تحقق ندارد. پس همه هرچه هست، حتی محتوا (که دراساس، همان ماهیت و هویت است) چیزی جز زبان -این زبان عبارت- نیست. حتی فضاهای خیالی نیز جزحاصل درهم تافتگی و ساختارمندی زبان نیست؛ یعنی فضاهای خیالی نیز حاصل ساختارمندی این زبانانگاشته می شوند و از اینجا، غایت شعر و رویکرد شاعرانه در پرداخت «حجم» های زبانی-خیالی است. بدین اعتبار باید جریان شعر حجم (اسپاسمانتالیسم) را فرمالیستی ترین شعر معاصر فارسی و روانشاد یدالله رویایی را پیشرو این جریان مهم دانست.

کلیدواژه ها

فرمالیسم، اسپاسمانتالیسم، شعر معاصر فارسی، شعر حجم، یدالله رویایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.