تاثیر یک دوره ویبریشن کل بدن بر سطوح سرمی BDNF زنان یائسه چاق

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر خسروی

استادیار / دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره)

صدیقه طاهرزاده

گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران،ایران.

چکیده

هدف: یکی از عوامل کلیدی دخیل در عملکرد سیستم عصب مرکزی نوروتروفین­ها  از جمله BDNF می­باشند که با یائسگی کاهش می­یابند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر یک دوره ویبریشن کل بدن بر سطوح سرمی BDNF زنان یائسه چاق بود. روش شناسی: در این مطالعه نیمه تجربی ۲۴ زن یائسه ۵۵ - ۴۵ ساله چاق با میانگین وزن ۵±۵/۷۲ شهرستان خرم آباد به دو گروه ۱۲ نفره: ۱- بدون تمرین ۲- تمرین ویبریشن کل بدن، تقسیم شدند. گروه تمرین ویبریشن کل بدن این تمرینات را به مدت ۱۲هفته و سه بار در هفته، با فرکانس ۳۰ - ۵۰ هرتز،  با آمپلیتود یک تا دو میلیمتر با اعمال ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ویبریشن، ۵ تا ۱۵ دقیقه تمرین اندام فوقانی و تحتانی را انجام دادند. ۴۸ ساعت قبل از شروع برنامه تمرینی و ۴۸ ساعت پس از اتمام ۱۲هفته برنامه تمرینی؛ نمونه­گیری خونی و شاخص­های تن سنجی اندازه­گیری شد. برای اندازه­گیری میزان BDNF  سرم از روش الایزا استفاده شد. داده ها با استفاده از روش­های آماری تی مستقل و کوواریانس، در سطح معناداری ۰۵/۰ تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: یافته­ها کاهش معناداری در شاخص­های ترکیب­بدنی مانند درصد چربی بدن (۰۲۳/۰P=)، شاخص توده بدن (۰۱۲/۰P=) و وزن بدن (۰۳۸/۰P=)، همچنین افزایش معنی­داری در سطوح BDNF (۰۲۶/۰P=) سرمی گروه ویبریشن کل بدن نسبت به گروه کنترل را نشان داد. نتیجه گیری: به نظر می رسد که تمرینات ویبریشن موجب افزایش میزان BDNF سرم زنان یائسه شده و در نتیجه ممکن است منجر به کاهش اثرات منفی یائسگی به ویژه در عملکرد شناختی شود.

کلیدواژه ها

ویبریشن, BDNF, یائسگی, زنان, چاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.