تحلیل و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از سنجش از دور و افزونه QGIS MOLUSCE در شهرستان سیاهکل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRCSA-10-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه جهدی

University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

کمی­سازی پویایی تغییر کاربری اراضی در مقابله با چالش­های محیط­زیستی و اجتماعی-اقتصادی مانند تغییرات اقلیمی سال­های اخیر، حیاتی است. در این مطالعه تغییرات کاربری اراضی شهرستان سیاهکل در استان گیلان در سال­های ۱۳۸۰ و ۱۴۰۱ و پیش بینی تغییر در سال ۱۴۲۲ بررسی شد. داده های چندزمانی لندست ۷- ETM+و لندست ۸-OLI مربوط به سال های ۱۳۸۰ و ۱۴۰۱ تجزیه و تحلیل شد. برای استخراج داده های کاربری اراضی، طبقه بندی رقومی پیکسل ­مبنا با استفاده از الگوریتم ISODATA با شاخص کاپای بالای ۹۷/۰ برای تصاویر لندست اعمال شد. علاوه بر این، افزونه MOLUSCE در نرم­افزار QGIS برای مدل­سازی تغییر کاربری اراضی در سال­های ۱۴۰۱-۱۳۸۰، تولید ماتریس احتمال انتقال و شناسایی آینده کاربری اراضی برای سال ۱۴۲۲ با استفاده از شبیه­سازی اتوماتای سلولی بکار گرفته شد. طی سال های ۱۴۰۱-۱۳۸۰، نتایج نشان داد که سطوح تحت پوشش مناطق کشاورزی، اراضی لخت، اراضی ساخته­شده، جنگل کاری، درختچه­زار و اراضی جنگلی با نرخ رشد به ترتیب حدود ۳۱، ۳۹، ۶۷، ۸۸، ۲۰ و ۵ درصد، افزایش یافته است. سطح تحت پوشش جنگل، علف زار و نواحی آبی به ترتیب حدود ۲۲، ۱۶ و ۱۸ درصد کاهش یافته است. چمن زارهای کوهستانی تغییر قابل­توجهی نداشت. از نظر کاربری اراضی پیش بینی شده نیز نتیجه نشان دهنده نوسانات تغییر کاربری اراضی، به ویژه برای اراضی ساخته ­شده است که در طول زمان افزایش ثابتی را نشان می دهد. شواهدی از گسترش جنگل کاری­ها مشاهده شد، اما کاهش مداوم جنگل های طبیعی می­تواند تاثیر منفی بر محیط طبیعی و الگوهای سیمای­سرزمین منطقه ای داشته باشد. در نتیجه­گیری کلی، نتایج پایش و مدل سازی تغییرات کاربری اراضی می تواند به عنوان هشداری برای مدیران، سیاست گزاران و برنامه ریزان تلقی شود. هم چنین توصیه می شود از داده­های بیش تری برای تجزیه و تحلیل آثار تغییرات کاربری اراضی بر الگوهای سیمای­سرزمین در مطالعات آینده استفاده شود.

کلیدواژه ها

Siahkal, Land use change dynamic, Simulation, MOLUSCE, landscape pattern., سیاهکل, پویایی تغییرات کاربری اراضی, شبیه سازی, MOLUSCE, الگوی سیمای سرزمین.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.