طراحی مدل هویت زدایی و هویت زایی نوین در ایران ۱۴۱۰

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی راهبرد اجتماعی فرهنگی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FARH-11-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نوازنی

دانشجوی دکترای دانشگاه اصفهان

حسین هرسیج

ریاست دانشگاه اصفهان گروه علوم سیاسی- دانشکده علوم اداری و اقتصاد- دانشگاه اصفهان

محمدرحیم عیوضی

هیات علمی گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی. دانشکده علوم انسانی. دانشگاه شاهد. تهران

چکیده

پژوهش حاضر، در پی ارائه مدل مفهومی هویت ملی در ایران به منظور خروج از چالش های هویتی در جمهوری اسلامی ایران می باشد. جهت تحقق این امر در گام نخست وضعیت چالش هویت در ایران را بررسی نموده و در ادامه با ترسیم چشم انداز مطلوب مبتنی بر اندیشه امام خمینی، فرآیند برون رفت از چالش هویت ملی در ایران را با بهره گیری از نظرات هدایت محورانه ایشان فراهم می نماییم. بر این اساس سوال اصلی که در پی پاسخگویی به آن بر آمده ایم چنین قابل طرح می باشد که چگونه می توان فرآیند برون رفت از چالش هویت در ایران را در قالب مدلی مفهومی ترسیم نمود؟ برای دستیابی به پاسخ پژوهش از روش پس نگری معطوف به آینده و روش ترکیبی کمی و کیفی بهره مند شده ایم. علاوه بر این از روش دلفی فازی و همچنین جدول ماتریس روابط متقابل جهت تعیین مهمترین عدم قطعیت های کلیدی تاثیرگذار بر چالش هویت بهره مند شدیم و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصله از نرم افزار میک مک استفاده نمودیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که جامعیت گرایی هویتی در نتیجه ادغام پیشران های تحول رسانه ای، تحول نظام آموزشی، پلورالیسم و تساهل و مدارا، فرهنگ مشارکت سیاسی و همچنین توسعه و کارآمدی و ترکیب آن با سه پارامتر استقلال، آزادی و دموکراسی امکان برون رفت از چالش هویت در ایران را فراهم می نماید. همچنین ترسیم چشم انداز و نقطه گذاری هویتی در قالب مدل مفهومی هویت در ایران را می توان از جمله دلایل نوآوری و بدیع بودن این اثر به شمار آورد.

کلیدواژه ها

هویت یابی, چالش هویت, جامعیت گرایی, خودآگاهی اسلامی, امام خمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.