تغییرات گفتمانی پیرامون هویت کردی از پیدایی انقلاب مشروطه تا ظهور دولت مدرن در ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ ایران، دوره: 15، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IRHJ-15-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 372
نویسندگان
دانشجوی دوره دکتری جامعه شناسی اقتصادی و توسعه، دانشکده ی علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.
جامعه شناسی، دانشکده ی علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده
روایتنگریهای تاریخی و توجیهات نظری دال مرکزی «کردبودگی» را در جایگاه مفهومی بتواره و استعلایی قرار دادهاند، تا جایی که از پرداختن به خود این پدیده غفلت شده است. پژوهش حاضر بر آن است تحول ابژهشوندگی «کردبودگی» را از دوران انقلاب مشروطه تا برآمدن دولت مدرن واکاوی مضمونی نماید. بدین منظور با نقد رویکردهای دیرینهگرایی، قومگرایی و مدرنیست برساختگرایی و اخذ نگاهی گفتمانی تحولات هویت کردی را بررسی میکند تا صورتبندیهای گفتمانی چنین پدیدهای روشن شود. روش پژوهش براساس تحلیل گفتمان فوکویی و شیوه انتخاب اسناد به صورت نمونه گیری هدفمند است. یافتههای مطالعه حاکی از آن است که نظم معرفتی پیشین دلالتی زبانی قومی داشت. اما بر اثر دگرگونیها و تحولاتی مانند جنگ جهانی اول و در پی آن ایجاد قدرت تمرکزبخش دولت در آستانه ظهور، مکانیسمهای هویتبخش در میدان سیاست قرار گرفتند و در درون چنین حوزهای معنا و مفهوم پیدا کردند. در واقع میتوان گفت تا قبل از جنگ جهانی اجتماع زبانی مذهبی و قومی بازنماییکننده هویت کردی بود و بعد از آن فرم جامعوی سیاسی مطرح شد.کلیدواژه ها
ابژه شوندگی , کرد بودگی , هویت کردی , نظم معرفتی , , جامعوی- سیاسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.