ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین ایران برای صفت پروتئین شیر با دو مدل روز آزمون با تابعیت ثابت و تصادفی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جعفری تربقان

دانشجوی کارشناسی ارشد

همایون فرهنگ فر

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

مسلم باشتنی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

بهروز محمد نظری

عضو هیات علمی مرکز اصلاح دام کشور

هادی سریر

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

در این تحقیق، از دو مدل روز آزمون با تابعیت­ ثابت و تصادفی برای ارزیابی ژنتیکی صفت پروتئین شیر در گاوهای هلشتاین ایران استفاده شد. داده­های مورد استفاده در این تحقیق شامل ۲۵۰۹۱۱ رکورد روز آزمون پروتئین شیر متعلق به ۲۸۷۳۷ راس گاو شکم اول (سه بار دوشش) در ۳۹۶ گله بود که در طی سال های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۷ زایش داشتند. اطلاعات مذکور توسط مرکز اصلاح نژاد دام ایران جمع­آوری شده بود. در مدل روز آزمون با تابعیت ثابت، اثر ثابت گله- سال رکوردگیری- فصل تولید- نوع اسپرم (HYSC)، متغیرهای کمکی درصد ژن هلشتاین، سن گاو هنگام رکوردگیری، روز شیردهی (تا توان ۳)، اثرات تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی حیوان، و در مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی، اثرات HYSC، سن رکوردگیری، درصد ژن هلشتاین، و برای در نظر گرفتن شکل منحنی شیردهی از چند جمله­ای­های متعامد لژاندر (تا توان ۳) استفاده گردید. از روش حداکثر درست­نمایی محدود شده برای برآورد اجزای واریانس و کواریانس استفاده شد. واریانس ژنتیکی افزایشی، محیط دائمی و فنوتیپی از ابتدا به انتهای شیردهی افزایش داشت. میانگین وراثت پذیری­های برآورد شده با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت ۰۷/۰ و با تابعیت تصادفی۱۰۴/۰ برآورد شد. روند ژنتیکی برای صفت پروتئین ۳۰۵ روز با مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی ۶۴/۴۱۰ گرم در سال و با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت ۱۶/۱۲۴ گرم در سال برآورد شد. بین میانگین ارزش اصلاحی پیش­بینی شده توسط دو مدل مذکور، اختلاف معنی­داری (۰۰۰۱/۰> P) وجود داشت. همبستگی ارزش­های اصلاحی پیش­بینی شده برای گاوهای دارای رکورد توسط دو مدل تابعیت تصادفی و تابعیت ثابت به روش پیرسون ۹۲۶/۰ و با روش اسپیرمن ۹۱۵/۰ برآورد شد.

کلیدواژه ها

پروتئین شیر, گاو هلشتاین, مدل روز آزمون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.