برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولید و تولیدمثل در گاومیش های بومی ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مدد

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

نوید قوی حسین زاده

استادیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

عبدالاحد شادپرور

دانشیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

در این تحقیق، ازرکورد زایش ۴۲۲۱ گاومیش بومی ایران متعلق به ۶۲۱ گله که طی سال های ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۹ به وسیله مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی جمع آوری شده بود برای برآورد وراثت پذیری و همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید شیر، مقدار چربی شیر، سن اولین زایش و فاصله بین اولین و دومین زایش با استفاده از مدل حیوانی تک صفته و دوصفته استفاده شد. بیشترین وراثت پذیری مربوط به صفت تولید شیر (۰۱/۰±۴۶/۰) و کمترین آن مربوط به فاصله بین دو زایش (۲۹/۰±۰۱/۰) برآورد شد. وراثت پذیری برآورد شده برای سن اولین زایش و مقدار چربی شیر در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب ۲۱/۰±۲۱/۰ و ۱۷/۰±۲۷/۰ بود. همبستگی ژنتیکی مثبت و بالا بین صفات تولید شیر و مقدار چربی شیر (۵۵/۰) در این مطالعه نشان دهنده افزایش در مقدار چربی شیر به ازای افزایش تولید شیر است. همبستگی ژنتیکی منفی و متوسط بین تولید شیر و سن اولین زایش (۲۵/۰-) بیانگر آن است که انتخاب ژنتیکی بر مبنای تولید شیر سبب کاهش سن اولین زایش می شود. با توجه به همبستگی ژنتیکی مثبت و بالای بین سن اولین زایش و فاصله بین اولین و دومین زایش (۹۶/۰) می توان نتیجه گرفت که انتخاب بر مبنای سن اولین زایش پایین می تواند سبب کاهش فاصله بین اولین و دومین زایش شود.

کلیدواژه ها

صفات تولیدی و تولید مثلی, گاومیش, مدل حیوانی, وراثت پذیری, همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.