تحلیلی بر هیدروپلیتیک ناحیه شمال شرق ایران با تأکید بر رودخانه هریرود
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: دومین همایش علمی سراسری دانشجویی جغرافیا
- کد COI اختصاصی: IGSCUT02_043
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1591
نویسندگان
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی, گروه جغرافیا, دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تح
چکیده
هیدروپلیتیک ترکیبی متوازن از دو واژه آب و سیاست است، و تاثیر و نقشآفرینی منابع آب بر روابط سیاسی کشورها را موردمطالعه قرار می دهد. هدف این مقاله بررسی رابطه متغییر منابع آب با روند همکاریها و همگراییهای کشورهای دارای حوضه آبریز مشترک، با تأکید برحوضه هریرود می باشد. پژوهش حاضر را به لحاظ روش شناسی علمی می توان از نوع توصیفی- تحلیلی دانست. گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر بر مبنای زمینه های هیدروپلیتیکی صورت گرفته و عمدتاً بر مشاهده و دریافت عمقی اطلاعات از کتابخانهها و آرشیوها و نشریات، متکی است. بر اساس مدل عملیاتی پژوهش، متغیرهای مدیریت منابع آب در حکم اصلی ترین متغیرهای مستقل عمل خواهند کرد این متغیرها به همراه متغیر نواحی مرزی شمال شرق کشور می تواند به مثابه متغیر وابسته در برابر متغیرهای مستقل عمل کند. نتایج پژوهش نشان می دهد آب یکی از عوامل اصلی و تأثیرگذار بر دوستیها و خصومتهای کشورهای منطقه بوده و با توجه به روندهای موجود روز به روز به طرز اعجابانگیزی بر اهمیت سیاسی و امنیتی آن افزوده می شود. تردیدینیست که معادلات آتی این منطقه بیش از هر چیز دیگری متاثر از آب خواهند بود اختلاف بر سر رودخانه های مشترک بین دو یا چند کشور، عدم وجود هرگونه ضابطه قانونی خاص یا توافقنامه کلی در مورد استفاده از آبهای مشترک و نیز فقدان ضمانت اجرا برای آن دسته از توافقهایی که تاکنون بین کشور برای تعیین سهم برداشت هر کدام ازحوزه های آبی مشترک منعقد شده است و همچنین عدم اعتماد متقابل وسوء برداشت یبن کشورهای مختلف خاورمیانه، از جمله عوامل موثر در بحران کم آبی و تنش های و مناقشات این منطقه تلقی می شوند. وجود منابع مشترک میان کشورها هنگامی که به طور طبیعی با کمبود همراه باشند، بیش از آن که عامل همگرایی باشد زمینه ساز تخاصم خواهند بودکلیدواژه ها
هیدروپلیتیک، ژئوپلیتیک، رودخانههای بین المللیمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.