اثرات تزریق داخل تخم مرغ بتا هیدرکسی بتا متیل بوتیرات و گلوکز روی عملکرد رشد و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-2-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید متقی طلب

دانشیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

مریم کاظمی میانگسکری

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

نوید قوی حسین زاده

استادیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

اثرات تزریق بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات (HMB) و گلوکز در تخم مرغ روی عملکرد اقتصادی و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی در این مطالعه بررسی شد. در روز ۱۸ جوجه کشی ۴۰۰ عدد تخم مرغ نطفه­دار سویه گوشتی نژاد راس ۳۰۸ توزین و به ۴ گروه آزمایشی در یک طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. به مایع آمنیوتیک هر یک از تخم مرغ ها یک میلی لیتر از محلول های آزمایشی تزریق شد. به گروه شاهد ماده ای تزریق نشد. محلول های آزمایشی شامل: ۱- یک گرم در لیتر HMB در محلول ۵ گرم در لیتر NaCl، ۲- ۱۵۰ گرم در لیتر گلوکز در محلول ۵ گرم در لیتر NaCl، ۳- محلول ۵ گرم در لیتر NaCl. پس از تفریخ، جوجه ها تا روز ۴۲ پرورش داده شدند. افزایش وزن و خوراک مصرفی به صورت هفتگی ثبت و بر مبنای آنها ضریب تبدیل خوراک نیز محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تزریق HMB و گلوکز منجر به کاهش معنی دار درصد جوجه درآوری شد (۰۵/۰P< ). در مقایسه با گروه شاهد جوجه های تولیدی از تخم مرغ های تزریقی با گلوکز و HMB از نظر وزن زنده و نسبت وزن به تخم مرغ های بارور دارای افزایش معنی دار (۰۵/۰P< )، اما اختلاف معنی داری از نظر ضریب تبدیل خوراک به دست نیامد. تزریق بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات سبب افزایش طول و مساحت پرزها نسبت به گروه شاهد در روز ۲۱ بعد از تفریخ شد (۰۵/۰P< ). استنتاج نهایی این است که تزریق داخل تخم مرغی، گلوکز و HMB قابلیت بهبود وزن جوجه ها در زمان تفریخ، نسبت وزن جوجه به وزن تخم مرغ و نیز شاخص های ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی را دارد.

کلیدواژه ها

بتا هیدروکسی بتا متیل بوتیرات, تزریق در تخم مرغ, جوجه گوشتی, گلوکز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.