اثر افزودن منابع پروتئین عبوری در جیره گاوهای پابه ماه بر وضعیت متابولیکی و بروز ناهنجاری های سلامتی گاوهای هلشتاین طی فصل گرم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-53-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه احمدی

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حمید امانلو

استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

طاهره امیرآبادی فراهانی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

نجمه اسلامیان فارسونی

استادیار، گروه علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر افزودن منابع پروتئین عبوری در جیره گاوهای پابه­ماه هلشتاین بر متابولیت­های خونی و بروز ناهنجاری­های متابولیکی در فصل گرم بود. ۸۸ راس گاو هلشتاین چندبار زایش کرده، ۳۰ روز پیش از تاریخ زایش مورد انتظار وارد طرح شدند و به یکی از ۲ تیمار آزمایشی: پروتئین خام پایین (۳/۱۴ درصد پروتئین خام؛ LCP) و پروتئین خام بالا (۱/۱۷ درصد پروتئین خام؛ HCP) با استفاده از کنجاله گلوتن ذرت و پودر ماهی اختصاص یافتند. به منظور بررسی متابولیت­های خونی، از ۳۰ روز پیش از زایش تا روز زایش هر هفته و همچنین در روزهای صفر، ۵، ۱۴ و ۲۱ پس از زایش، خونگیری از تمام گاوها انجام شد. غلظت آلبومین، نیتروژن اوره­ای خون (BUN) و منیزیم در گروه HCP در دوره پیش از زایش بالاتر بود. در دوره پس از زایش در تیمار HCP، مقدار آلبومین و کراتینین بیشتر و مقدار FFA، BHB و گلوکز کمتر بود. بروز کتوزیس تحت بالینی، متریت و اندومتریت در تیمار HCP نسبت به تیمارLCP کمتر بود. خوراندن جیره حاوی پروتئین عبوری بالا در دوره پابه­ماه در فصل گرم باعث افزایش آلبومین در دوره پیش و پس از زایش، افزایش غلظت کراتینین در دوره پس از زایش و کاهش بروز کتوزیس، متریت و اندومتریت شد.

کلیدواژه ها

پروتئین غیر قابل تجزیه, دوره پابه ماه, فصل گرم, گاو هلشتاین, ناهنجاری های متابولیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.