تاثیر همزیستی قارچ هایTrichoderma virens و Piriformospora indica به همراه با باکتری Enterobacter sp. بر رشد رویشی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه فلفل (Capsicum annuum L.)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 8، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_JPEC-8-26_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 190
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
معاون پژوهشی / پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهرود
چکیده
به منظور بررسی اثر قارچ هایTrichoderma virens و Piriformospora indicaهمراه با باکتری حل کننده فسفات Enterobacter sp. بر رشد رویشی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه فلفل (Capsicum annuum L.) آزمایشی در پاییز ۱۳۹۳، تحت شرایط گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور های مورد بررسی دو سطح شاهد و تلقیح با باکتری حل کننده فسفات sp. Enterobacter و چهار سطح تلقیح قارچی شامل عدم تلقیح، تلقیح با قارچTv) Trichorerma virens )، تلقیح با قارچ Piriformospora indica (Pi) و تلقیح همزمان دو قارچ بود. گلدان ها پس از کشت به مدت چهار هفته در شرایط گلخانه نگهداری و سپس صفات مورفولوژیک و وزن تر و خشک اندام های رویشی و همچنین غلظت کلروفیل a، b، a+b، a/b و کاروتنوئید اندازه گیری گردید. نتایج حاکی از آن بود که صفات وزن تر اندام های رویشی در سطح بدون باکتری همراه با تلقیح قارچ Pi و تلقیح همزمان Tv+Pi، نسبت به شاهد (تیمار عدم تلقیح) به صورت معنی داری افزایش نشان داد. همچنین در شرایط حضور باکتری، تلقیح قارچ Tv+Pi، وزن خشک ریشه و کل بوته را نسبت به شرایط عدم تلقیح به ترتیب حدود ۵۸ و ۴۰ درصد افزایش داد. صفت سطح برگ نیز در تمام سطوح تیمار قارچی، در شرایط کاربرد باکتری حل کننده فسفات نسبت به شاهد (تیمار بدون باکتری و عدم تلقیح قارچ) بیشتر شد. بیشترین میزان کاروتنوئید، در تیمار قارچPi در شرایط حضور باکتری مشاهده شد. در مجموع، نتایج بیانگر تاثیر مثبت قارچ های افزاینده رشد و باکتری حل کننده فسفر بر مولفه های رشدی گیاه فلفل بود.کلیدواژه ها
باکتری حل کننده فسفات, تریکودرما, شبه میکوریزا, کلروفیل, کارتنوئیداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.