بررسی اثر بخشی درمان های میان فردی بر اهمال کاری تحصیلی و اشتیاق عاطفی – شناختی (در بین دانش آموزان خانواده های شهر مشهد )

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده و بهداشت، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ASTAR-12-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرداریوش توسلی

دانشجوی دکترای روانشناسی عمومی، واحدبیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

مریم نصری

دکترای روانشناسی عمومی، استادیارگروه روانشناسی، واحدبیرجند، دانشگاه آزاداسلامی، بیرجند، ایران

چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت مسائل تحصیلی و انگیزشی در آینده افراد و اهمیت آن در توسعه جامعه این تحقیق با هدف بررسی اثر بخشی درمان های میان فردی بر اهمال کاری تحصیلی و اشتیاق عاطفی – شناختی شکل گرفت.روش پژوهش: طرح این تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی بود.  در بخش کیفی افراد متخصص، صاحب نظر و تراپیست رویکرد بین فردی انتخاب شد  و در بخش کمی کلیه دانش بر آموزان پسر مقطع متوسطه دوم جامعه هدف را تشکیل دادند که ۳۰ نفر به سبب ضرورت گروههای ۱۵ نفری در مطالعات نیمه آزمایشی  بصورت هدفمند انتخاب و  بصورت  جایگزینی تصادفی در تحقیق مشارکت یافتند در بخش اول که منطبق بر روش کیفی بود، بر اساس نظر خبرگان و بر اساس مبانی موجود رویکرد بین فردی متناسب با الگوی هدف منطبق با آموزش و ساختار گروه هدف دانش آموزان اصلاح شد و پس از این مرحله اثر بخشی رویکرد مورد نظر بر اشتیاق عاطفی شناختی و اهمال کاری تحصیلی بررسی گردید. قبل و پس از اجرای مداخله بر روی گروه آزمایش هر دو گروه  پرسشنامه محقق ساخته اشتیاق شناختی – عاطفی و اهمال کاری تحصیلی را تکمیل کردند.  یافته ها: بر اساس یافته های بدست آمده درمان بین فردی بر افزایش اشتیاق عاطفی – شناختی و کاهش اهمال کاری تحصیلی اثر گذار بوده است و رویکرد مورد نظر بر اساس اتای سهمی  ۶۹ درصد تغییرات  واریانس در کاهش نمرات اهمال کاری و ۶۱ درصد افزایش نمره در اشتیاق را در  پس آزمون را پیش بینی می کند.نتیجه گیری: رویکرد مداخله بین فردی با ایجاد یک رابطه سالم ارتباطی و بر اساس هدف قرار دادن مشکلات روابط بین فردی بر بهبود شرایط و پذیرش فرد در گروه دوستان و محیطی اثر مثبت دارد.

کلیدواژه ها

درمان های میان فردی اهمال کاری تحصیلی اشتیاق عاطفی, شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.