واکنش عملکرد و اجزای عملکرد گندم (Triticum aestivum L.) رقم مروارید به شدت های مختلف نور در شرایط رقابت با علف های هرز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-10-35_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مطهره شکریان زینی

گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اسفندیار فرهمندفر

گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

معاون پژوهشی / پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

ارسطو عباسیان

گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

یاسر یعقوبیان

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری - پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان

چکیده

پژوهش حاضر جهت بررسی تاثیر پذیری عملکرد گیاه گندم در شدت های نوری مختلف و رقابت با علف های هرز در سال زراعی ۹۴-۱۳۹۳ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارها به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در قالب کرت های دوبار خرد شده در سه تکرار قرار گرفتند. دو زمان اعمال شدت نور (مرحله گلدهی و دانه بستن) در کرت اصلی، سه شدت نور معمولی، ۵۰ و ۷۰ درصد نور معمولی در کرت های فرعی و دو سطح رقابت علف هرز (وجین و بدون وجین علف های هرز) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. بر اساس یافته های آزمایش در شدت نور ۷۰ درصد و در شرایط رقابت با علف هرز تعداد پنجه با سایه اندازی در زمان پر شدن دانه حدود ۲۰ درصد و تعداد سنبله با سایه اندازی در زمان گلدهی حدود ۲۶ درصد کاهش یافت. همچنین، کاهش شدت نور در مرحله گلدهی و پر شدن دانه به ترتیب کاهش حدود ۲۱ و ۴۴ درصدی عملکرد بیولوژیک و به ترتیب حدود ۱۸ و ۴۶ درصدی عملکرد دانه را به دنبال داشت. رقابت با علف های هرز باعث کاهش به ترتیب حدود ۱۹ و ۲۳ درصدی عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گردید. در مجموع، نتایج بیانگر آن بود که کاهش شدت نور و همچنین رقابت با علف های هرز اثر منفی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم دارد.

کلیدواژه ها

شدت نور, گندم, گلدهی, علف هرز, وجین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.