واکنش های رشدی و فیزیولوژیکی گیاه لوبیا سبز رقم سانری به اسید سالیسیلیک و مواد زیست محرک در شرایط کم آبی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-10-35_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده زینب حسینی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

طاهر برزگر

گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان

جعفر نیکبخت

گروه مهندسی آب- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان-

زهرا قهرمانی

دانشگاه زنجان دانشکده کشاورزی

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر اسید سالیسیلیک و مواد زیست محرک بر رشد، عملکرد، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم و برخی صفات فیزیولوژیکی لوبیا سبز تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال ۱۳۹۴ انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی گیاه) و محلول پاشی برگی در هفت سطح شامل سه سطح اسید سالیسیلیک (۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلی مولار)، سه سطح مگافول (۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ درصد) و آب مقطر (به عنوان شاهد برای هر دو تیمار)، اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری رشد و عملکرد غلاف را کاهش داد. کاربرد اسید سالیسیلیک و مگافول، رشد و عملکرد گیاه را بهبود بخشید. با توجه به نتایج اثرات متقابل، بیشترین تعداد برگ (۱۷/۴۳)، سطح برگ (۳/۲۷۲۹ سانتی متر مربع) و عملکرد غلاف (۹/۶۱۹۳ کیلوگرم در هکتار) با کاربرد مگافول ۲/۰ درصد در شرایط آبیاری ۱۰۰ درصد نیاز آبی گیاه به دست آمد. حداکثر هدایت روزنه ای (۲۷/۲۰۵ میلی مول بر مترمربع در ثانیه) در گیاهان محلول پاشی شده با اسید سالیسیلیک ۵/۱ میلی مولار تحت آبیاری ۱۰۰ درصد حاصل شد. بیشترین غلظت عنصر نیتروژن (۴۷/۲ درصد)، فسفر ( ppm۶۷/۱۸۱) و پتاسیم (۸۸/۰ درصد) به ترتیب با محلول پاشی مگافول ۲/۰ درصد، اسید سالیسیلیک یک میلی مولار و مگافول ۳/۰ درصد در شرایط آبیاری ۱۰۰ درصد مشاهده گردید. با توجه به نتایج، مگافول ۲/۰ درصد و اسید سالیسیلیک ۵/۰ میلی مولار بیشترین تاثیر را بر رشد و عملکرد غلاف در شرایط تنش کم آبی داشتند.

کلیدواژه ها

هدایت روزنه ای, درصد ماده خشک, غلظت عناصر NPK, عملکرد غلاف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.