ابتکار چندجانبه گرایی مالی چین و چالش نظم مالی بین المللی (۲۰۰۸-۲۰۱۹)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اقتصاد سیاسی بین الملل، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IPES-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید میرترابی

استادیار روابط بین الملل، گروه روابط بین الملل ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

ارسلان قربانی شیخ نشین

استاد روابط بین الملل ، گروه روابط بین الملل ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

سید علی منوری

استادیار روابط بین الملل ، گروه روابط بین الملل ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

محسن کشوریان آزاد

دانشجوی دکتری روابط بین الملل ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

نظم مالی اقتصاد سیاسی بین الملل پس از جنگ جهانی دوم با محوریت آمریکا و شرکا براساس مفاد کنفرانس برتن وودز در ۱۹۴۴م شکل گرفت و پس از آن صندوق بین المللی پول و بانک جهانی درجایگاه نمایندگان اصلی این نظم در عرصه اقتصاد جهانی فعالیت کردند. ظهور چین و افزایش دامنه نفوذ و قدرت اقتصادی آن سبب شده است تا عرصه مالی نظم اقتصاد سیاسی بین الملل روز به روز شاهد نقش آفرینی بیش تر این بازیگر باشد. هدف این مقاله مطالعه چندجانبه گرایی مالی چین و بررسی تاثیر آن در نظم مالی اقتصاد سیاسی بین الملل است و با روش تحلیلی تبیینی به این سوال پاسخ داده می شود که پس از بحران مالی ۲۰۰۸ چندجانبه گرایی مالی چین چگونه نظم مالی بین المللی را به چالش کشیده است؟ در پاسخ فرض بر این است که پس از بحران مالی ۲۰۰۸، چین با انتشار ایده چندجانبه گرایی مالی به بیرون، بلوک تاریخی جدیدی موازی با نظم مالی بین الملل ایجاد کرده و از این طریق موقعیت هژمونیک نظم مالی موجود را به چالش کشیده است. یافته ها نشان می دهد، چین با هنجارسازی و انتشار ایده های چینی از طریق بانک آسیایی زیرساخت رویه وام های بدون شرط، صندوق مالی و ذخیره بریکس، و همکاری مالی و پولی با دیگر کشور ها در چهارچوب طرح احیای جاده ابریشم تلاش کرده است تا نوعی جدید از چندجانبه گرایی مالی را خارج از نهادهایی هم چون بانک جهانی و صندوق بین المللی پول سازمان دهی و پیکربندی جدیدی را در ساختار تاریخی نظم نهادی بین الملل ایجاد کند.

کلیدواژه ها

چین, چندجانبه گرایی مالی, نظم مالی, اقتصاد سیاسی بین الملل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.