آنالیز ژنتیکی صفت وزن بدن در سنین تولد تا یکسالگی در گوسفندان نژاد مهربان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-4-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا یاوری فرد

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

نوید قوی حسین زاده

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

عبدالاحد شادپرور

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

هدف از مطالعه حاضر، برآورد پارامترهای ژنتیکی و روند ژنتیکی و فنوتیپی صفت وزن بدن در سنین تولد تا یکسالگی در گوسفند نژاد مهربان بود. صفات مورد مطالعه شامل وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن شش ماهگی، وزن نه ماهگی و وزن یکسالگی بودند. اطلاعات ۱۰۲۷۸ رکورد بره و شجره از گوسفندان نژاد مهربان که طی سال­های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۰ در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد این گوسفند واقع در شهرستان همدان جمع­آوری شده بود در این تحقیق استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی با روش حداکثر درستنمایی محدود شده و با استفاده از نرم­افزار  Wombatبرآورد شدند. ویرایش و تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم­افزار SAS انجام شد. وراثت­پذیری مستقیم برای وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن شش ماهگی، وزن نه ماهگی و یکسالگی به ترتیب ۰۴/۰±۲۵/۰، ۰۵/۰±۴۶/۰، ۰۸/۰±۵۹/۰، ۰۸/۰±۵۷/۰ و ۰۸/۰±۱۱/۰ برآورد شد. برآورد وراثت­پذیری این صفات نشان می­دهد در صورت انجام انتخاب مستقیم، صفت وزن از شیرگیری برای صفات قبل از شیرگیری و وزن شش­ماهگی برای صفات پس از شیرگیری مناسب­ترین صفات می­باشند. همبستگی ژنتیکی مستقیم بین وزن تولد با سایر صفات وزن بدن از ۰۲/۰- بین وزن تولد و شش ماهگی تا ۹۵/۰ بین وزن نه ماهگی و یکسالگی تغییر کرد. روند ژنتیکی مستقیم فقط برای وزن تولد (۰۱/۰> P) و روند فنوتیپی برای تمام صفات معنی­دار بود (۰۱/۰> P). مطالعه حاضر اطلاعات مهمی در خصوص وجود تنوع ژنتیکی افزایشی در گله­های گوسفند مهربان ارائه می­دهد که می­تواند در تعیین شایستگی پرورش و اصلاح نژاد قوچ­ها و میش­های این نژاد استفاده شود.

کلیدواژه ها

اثر ژنتیکی مستقیم, روند ژنتیکی, گوسفند مهربان, وراثت پذیری, همبستگی ژنتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.