بررسی اثرات مکمل جیره ای عصاره آویشن شیرازی و دوره های زمانی استفاده از آن روی عملکرد، خصوصیات لاشه و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-4-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدپور

دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

حسن درمانی کوهی

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

مازیار محیطی اصلی

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

در این آزمایش ۳۳۶ جوجه یکروزه راس در قالب یک طرح کاملا تصادفی به ۷ تیمار جیره­ای در طی دوره ۴۲ روزه اختصاص یافتند. هر تیمار جیره­ای از ۴ تکرار و هر تکرار از ۱۲ جوجه تشکیل شده بود. جیره­های آزمایشی شامل: ۱) جیره پایه (تیمار شاهد، بدون عصاره آبی آویشن شیرازی(، ۲و ۳) جیره پایه + ۵/۰ و ۱ درصد از عصاره آویشن به مدت ۴۲ روز، ۴ و ۵) جیره پایه + ۵/۰ و ۱ درصد از عصاره آویشن به مدت ۱۴ روز پایانی و ۶ و ۷) جیره پایه + ۵/۰ و ۱ درصد از عصاره آویشن به مدت ۷ روز پایانی آزمایش بودند. مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به­صورت هفته­ای و جمعیت میکروبی ناحیه ایلئوم در روزهای ۲۱ و ۴۲ اندازه­گیری شدند. تیمارهای با بیشترین مدت زمانی استفاده از سطوح ۵/۰ و ۱ درصد عصاره آویشن شیرازی (۴۲ روز) سبب کاهش معنی­دار خوراک مصرفی (۷۸/۹۷ و ۶۷/۹۹ گرم) در مقایسه با گروه شاهد (۰۶/۱۰۱ گرم) شدند (۰۵/۰P< ). استفاده از سطح ۱ درصدی عصاره و همچنین افزایش مدت زمان استفاده از آن منجر به بهبود ضریب تبدیل خوراک (۵۳/۱) در مقایسه با تیمار شاهد (۶۸/۱) شد (۰۵/۰P< ). تیمارهای جیره­ای تاثیر معنی­داری بر راندمان لاشه و اجزاء آن نداشتند (۰۵/۰P> ). استفاده از سطح ۱ درصدی عصاره به مدت ۴۲ روز منجر به افزایش معنی­دار وزن نسبی تیموس (۷/۰درصد) در مقایسه با شاهد (۵۵/۰ درصد) شد (۰۵/۰P< ). سطوح ۵/۰ و ۱ درصد­ی عصاره آویشن شیرازی به­ترتیب منجر به کاهش و افزایش معنی­دار جمعیت­های اشرشیاکلی (۵۷/۵ و ۳۴/۵ در مقابل ۱۶/۶) و لاکتوباسیلوس (۶۷/۶ و ۷۸/۶ در مقابل ۲۲/۶) ناحیه ایلئوم در سن ۲۱ روزگی و همچنین کل دوره پرورش شدند (۰۵/۰P< ). با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از ۱ درصد عصاره آویشن شیرازی به مدت ۴۲ روز در جیره جوجه­های گوشتی منجر به بهبود ضریب تبدیل غذایی و جمعیت میکروبی روده پرنده شد.

کلیدواژه ها

آویشن شیرازی, جمعیت میکروبی روده, جوجه های گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.