اثر تغذیه گل میمونی سازوئی یا تشنه داری بر خصوصیات تخمیر، تولید گاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی در گوسفند لری-بختیاری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-5-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رضائی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

طاهره محمد آبادی

دانشیار، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

مرتضی چاجی

دانشیار، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

محمدرضا مشایخی

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول

چکیده

هدف از این آزمایش بررسی اثر تغذیه گیاه گل میمونی سازوئی (تشنه­داری) بر خصوصیات تخمیر، تولید گاز و هضم­پذیری الیاف و پروتئین در گوسفند لری- بختیاری بود. در این آزمایش ۱۲ راس بره ( میانگین وزن Kg ۱ ± ۵/۳۰) به سه گروه (تیمار) و هر گروه به چهار زیر گروه (تکرار) تقسیم شدند و با جیره حاوی ۶، ۳ و صفر (شاهد) گرم گل میمونی سازوئی در کیلوگرم ماده خشک برای یک ماه تغذیه شدند. در پایان آزمایش، مایع شکمبه از ۳ تکرار گرفته شده و فراسنجه­های تولید گاز (بعد از ۹۶ ساعت) و قابلیت هضم آزمایشگاهی کاه گندم و کنجاله سویا (۴ تکرار از هر کدام) اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد پتانسیل تولید گاز شاهد برای کنجاله سویا ( mL۱۹/۶۱) و کاه ( mL۴۸/۵۰)  بیشتر از تیمارهای گل میمونی بود (۰۵/۰> P)، اما خصوصیات تخمیری کنجاله سویا تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (۰۵/۰< P). بیشترین میزان فاکتور تفکیک و راندمان سنتز توده میکروبی کاه مربوط به تیمار ۳ گرم در کیلوگرم ماده خشک (به ترتیبmg/mL  ۰۳/۱۵ و ۸۶ %) و بالاترین مقدار ماده آلی واقعا هضم شده مربوط به تیمار ۶ گرم در کیلوگرم ماده خشک بود mg) ۸۵/۲۵۳). قابلیت هضم ماده خشک کنجاله سویا در تیمار حاوی ۳ گرم در کیلوگرم ماده خشک بیشترین مقدار (۵۷/۸۳ %) بود (۰۵/۰> P). قابلیت هضم ماده خشک کاه در هیچ کدام از تیمارها معنی­دار نشد (۰۵/۰< P). با توجه به نتایج، استفاده از ۳ گرم در کیلوگرم گل میمونی سازویی در جیره گوسفند لری-بختیاری تاثیر مثبتی بر تخمیر و قابلیت هضم میکروبی داشت.

کلیدواژه ها

تخمیر, تولید گاز, قابلیت هضم, گل میمونی سازوئی, گوسفند لری- بختیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.