عملکرد لرزه ای سیستم قاب مهاربند خارج از محور با پانل برشی فولادی و میراگر اصطکاکی دورانی بهینه در سطوح مختلف لرزه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 9، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-9-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین قنادی اصل

دانشیار، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

زهرا عباس زاده

کارشناس ارشد مهندسی سازه، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

امیر شیرخانی

دکترای مهندسی سازه، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

پریسا کامرانی مقدم

دکترای مهندسی سازه، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

امروزه با پیشرفت تکنولوژی های تحلیل و طراحی سازه، سیستم های باربر جانبی مختلفی، برای بهره گرفتن هم زمان مزایای هر یک از سیستم های موجود ارائه شده اند. در میان سیستم های مهاربندی، مهاربندهای خارج از محور در اولویت استفاده قرار دارند. به کارگیری سیستم های اتلاف انرژی، نظیر میراگرهای اصطکاکی و پانل های برشی، پاسخ های لرزه ای سازه را در برابر زلزله و باد کاهش می دهد. در مقاله ی حاضر، سیستم سازه ای مرکب از قاب مهاربند خارج از محور با پانل برشی فولادی و میراگر اصطکاکی دورانی، بر اساس مدلسازی عددی پیشنهاد شده و عملکرد آن نیز بر اساس لنگر اصطکاکی بهینه ی آستانه لغزش میراگر مذکور، در سطوح مختلف خطر لرزه ای، با دوره های بازگشت متوسط ۷۲، ۴۷۵ و ۲۴۷۵ سال، توسط تحلیل های دینامیکی تاریخچه زمانی غیر خطی مورد مطالعه قرار گرفته است. لنگر بهینه ی مذکور بر اساس حداقل مقدار شاخص عملکرد لرزه ای، در سه سطح خطر، یک بار به صورت جداگانه و یک بار با درنظرگیری سطح خطر بینابین با دوره ی بازگشت ۱۲۰۰سال سال تعیین شده است. برای بررسی عملکرد لرزه ای سیستم سازه ای پیشنهادی، پاسخ های سازه، بر اساس لنگر اصطکاکی بهینه ی تعیین شده توسط دو حالت مذکور، در سه سطح خطر تخمین زده شده است. نتایج نشان داد که در نظرگرفتن لنگر اصطکاکی بهینه ی متناظر با هر سطح خطر به صورت جداگانه، باعث بهبود پاسخ های لرزه ای سیستم سازه ای پیشنهادی می گردد؛ اما طبیعتا، لنگر اصطکاکی بهینه ی مشترک بین سطوح خطر متفاوت، نتایج محافظه کارانه ای ارائه می دهد. همچنین مشخص شد که میراگر مذکور، در سطوح خطر بالاتر، کارایی بهتری در بهبود پاسخ و رفتار لرزه ای این سیستم ترکیبی دارد.

کلیدواژه ها

مهاربند خارج از محور, پانل برشی فولادی, میراگر اصطکاکی دورانی, لنگر اصطکا ک ی بهینهی آستانه لغزش, تحلیل دینامیکی غیرخطی, شاخص عملکرد لرز های, سطوح مختلف خطر لرز های

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.