ارائه مدلی جهت تخمین بارندگی سالانه در استان کرمان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-2-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کریمی گوغری

بخش آبیاری، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان

علیرضا سپاسخواه

بخش آبیاری/دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

پیش دید میزان بارش، موفقیت در کشت دیم و مدیریت بهتر مراتع را تا حد زیادی تضمین می کند. در این تحقیق با تجزیه و تحلیل آمار بارندگی روزانه ایستگاههای مختلف هواشناسی استان کرمان که دارای آمار بارندگی روزانه طولانی مدت (حداقل ۲۸ ساله ) بودند، مشاهده گردید که فاصله زمانی وقوع ۵/۴۷ میلی متر باران تجمعی از ابتدای پاییز (t۴۷.۵  ، حسب روز) با میزان بارندگی سالانه (Pa ، حسب mm) رابطه ای معنی دار دارد. همچنین جهت بالا بردن ضریب همبستگی رابطه فوق الذکر از مشخصات ایستگاهها شامل میانگین دراز مدت بارندگی سالانه (Pma  ، حسب mm) ، ارتفاع از سطح دریا و طول وعرض جغرافیایی استفاده شد که تاثیر معنی داری در رابطه ای که متغیرهای مستقل آن میانگین دراز مدت بارندگی سالانه و t۴۷.۵   بود ایجاد نکرد. در نهایت عوامل مستقل مربوط به دمای سطح آب خلیج فارس در رابطه آزمون شدند. در این بررسی مجموع دمای سه ماهه سطح آب خلیج فارس در پاییز (Tau ، حسب درجه سانتی گراد ) تاثیری هر چند کم ، در افزایش ضریب همبستگی رابطه نهایی گذاشت . بدین ترتیب رابطه ای بین Tau و t۴۷.۵  و Pma و مقدار بارندگی سالانه به دست آمد. علامت ضریب Tauوt۴۷.۵  در این رابطه منفی می باشد . آزمون مدلهای ساده ارائه شده در ایستگاه بافت سلطانی نشان داد که هر دو مدل روند سالهای زراعی کم آب و پرآب را بهخوبی دنبال می کند و میزان خطا در مدل ساده دوم کمتر از خطای مدل اول است .

کلیدواژه ها

پیش دید, بارندگی سالانه, دمای سطح آب, فاصله زمانی وقوع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.