استفاده از دو آزمون ناپارامتریک برای تشخیص روند در یک سری زمانی دارای حافظه (مطالعه موردی: درجه حرارت سالانه مشهد)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 9، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IWRR-9-3_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 200
نویسندگان
استاد /دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
بررسی روند زمانی در یک سری زمانی یکی از ویژگی های مهم آن به شمار می آید. با این حال تمامی آزمون های متداول تعیین روند (مثلا کندال و من-کندال) بر اساس فرض ایستا بودن سری زمانی و حافظه دار نبودن آن بنا شده است. هر دو آزمون کندال و من-کندال در حالت کلاسیک نشان دادند که سری زمانی درجه حرارت سالانه مشهد (به طول ۱۲۷ سال از ۱۸۸۵ تا ۲۰۱۱) دارای روند افزایشی معنی دار (p-مقدار کوچک تر از ۰۰۱/۰) است در حالی که با توجه به مفهوم حافظه بلند مدت در داده ها (فرآیند اغتشاش نرمال جزیی؛ FGN با نمایه هرست برابر با ۹۲/۰)، انحراف معیار آماره های آزمون افزون بر ۶ برابر بیش تر شد و در نتیجه هیچ کدام از این دو آزمون معنی داری روند افزایشی را در سطوح معنی داری متداول ۰۱/۰ و ۰۵/۰ تایید ننمودند. روابط رگرسیونی برای تصحیح انحراف معیار در دو آزمون ناپارامتری روند کندال و من-کندال به عنوان تابعی از نمایه هرست و طول دوره آماری برای اولین مرتبه به دست آمد. نشان داده شد که نتایج در شرایط عدم تکمیل داده ها یکسان باقی می ماند. روش جدید استوکاستیکی بر پایه مفهوم عامل فراوانی چاو پیشنهاد شد و نشان داده شد که نتایج پایدار باقی می ماند.کلیدواژه ها
آزمون کندال, آزمون من-کندال, شبیه سازی استوکاستیکی, نمایه هرستاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.