طراحی و بهره برداری بهینه بر مبنای اعتمادپذیری از مخازن سدهای برقابی پیاپی با احتساب اثرات متقابل هیدرولیکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-12-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید افشاریان زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد /مهندسی آب، دانشکده عمران و محیط زیست دانشگاه صنعتی امیرکبیر

سید جمشید موسوی

استاد /دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

بهینه سازی طراحی و بهره برداری از مخازن سدهای برقابی پیاپی همراه با کنترل اعتمادپذیری تولید انرژی یک مسئله ی بهینه سازی پیچیده از منظر فرمول بندی و روش حل آن می باشد. در این مطالعه بهینه سازی بر مبنای اعتمادپذیری طراحی و بهره برداری از سدهای برقابی پیاپی با احتساب تاثیرات هیدرولیکی سراب مخزن پایین دست بر تراز پایاب نیروگاه بالادست مورد توجه قرار گرفت. فرمول بندی مدل بهینه سازی فوق از نوع برنامه ریزی غیرخطی غیرمحدب (NLP) می باشد که در شرایط اعمال کنترل بر روی قید اعتمادپذیری تولید انرژی و همچنین مدل سازی تاثیرات متقابل هیدرولیکی، متغیرهای دو مقداره نیز به ساختار مدل اضافه شده و مدلی از نوع برنامه ریزی غیرخطی غیرمحدب عدد صحیح (MINLP) نتیجه شد. حل این مدل که در زمره مسائل NP-hard می باشد، توسط روش های بهینه سازی کلاسیک و تکاملی مدنظر قرارگرفت و عملکرد این روش ها در مسئله ی طراحی و بهره برداری از سیستم برقابی کارون۲- کارون۳ آزمایش گردید. با توجه به تعداد زیاد متغیرهای گسسته و دومقداره در ساختار مدل بهینه سازی و نامحدب بودن بخش غیرخطی آن، امکان حل مدل با روش های بهینه سازی کلاسیک میسر نشد. علیرغم آن الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات (PSO)، همراه با ملاحظات تولید جواب های شدنی مرحله به مرحله یا نموی (incremental) و همچنین استفاده از ساختار مسئله در تشخیص دوره های شکست و موفقیت در تامین نیاز انرژی پایدار سیستم، به جواب های قابل قبول و نه ضرورتا بهینه سراسری منتهی گردید.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: بهینه سازی, سیستم های برقابی پیاپی, الگوریتم PSO, ارتباط هیدرولیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.