مطالعه وشناسایی خزندگان تپه های ماسه ای مناطق بیابانی فلات ایران (مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
  • کد COI اختصاصی: DESERT01_424
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1902
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود یوسفی

دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی، گروه محیط­زیست، ایران

سید سعید حسینیان یوسفخانی

دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشکده علوم پایه، گروه زیست­ شناسی ، ایران

اسکندر رستگار پویانی

دانشگاه حکیم سبزواری، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، ایران

علی خانی

اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، شهرستان سبزوار، ایران

چکیده

مناطق بیابانی از جمله زیستگاههای مهم و با اهمیت خزندگان محسوب می شودوتپه های ماسه ای یکی از مهمترین واحدهای ژئومورفولوژیک مناطق بیابانی می باشد. در سرتاسر پهنه های داخلی فلات ایران تپه های ماسه ای با وسعتهای متفاوت پراکنده شده اند، این قبیل توده‌های ماسه ای که اغلب به وسیله گیاهان شن دوست تثبیت شده اند، زیستگاه مناسبی برای برخی گونه های خزندگان می باشد.در مطالعه حاضر که در سال1389 در استان خراسان رضوی صورت گرفت سه نقطه در استان که تپه های ماسه ای آن دارای وسعت قابل توجهی بود انتخاب و خزندگان آنها جمع آوری و شناسایی شد.این سه نقطه شامل تپه های ماسه ای موجود در شهرستان سبزوار، شهرستان سرخس و شهرستان رشتخوار می باشد. نتایج حاصل نشان می دهد که 12 گونه خزنده شامل 8 گونه سوسمار و 4 گونه مار در تپه های ماسه ای موجود در استان زیست می نماید.از سه مکان مورد بررسی، تپه های ماسه ای شهرستان سبزوار با 8 گونه دارای بیشترین غنای گونه ای بود.

کلیدواژه ها

تپه های ماسه ای، زیستگاه ،خراسان رضوی، سوسمار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.