بررسی دیدگاه ویلیام رو در باب حجیت معرفت شناختی تجربه ی دینی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه دینی، دوره: 12، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JRT-12-42_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرسول کشفی

دانشیار دانشگاه تهران

چکیده

برهان تجربه ی دینی از براهین مهم اثبات وجود خداوند است. ریچارد سوینبرن، فیلسوف و متاله معاصر، و به تبع او برخی فیلسوفان دیگر، حجیت معرفت­شناختی تجربه ی دینی را مبتنی بر دو اصل می­دانند: اصل گواهی و اصل ساده باوری. از این دو، اصل ساده باوری محل مناقشه­ی برخی معرفت شناسان از جمله «ویلیام رو» است. ویلیام رو معتقد است که در ادراک حسی، به دلیل وجود روش های بازرسی، تجارب مطابق با واقع از غیر آن (وهمی و خطایی)، تشخیص پذیر است. از این رو، اصل ساده­باوری را می توان در این نوع ادراک به کار گرفت، در صورتی ­که در تجربه ی دینی، به دلیل فقدان روش های بازرسی، امکان تشخیص تجارب واقعی از غیر آن نیست، بنابراین نمی توان از این اصل در تجربه ی دینی بهره برد. ناتوانی در به کارگیری این اصل در تجربه ی دینی، به منزله ی مخدوش بودن برهان تجربه ی دینی از منظر ویلیام رو است. در این مقاله، ضمن ارائه ی صورت بندی­ای از اصل ساده باوری، برهان تجربه ی دینی و نقد ویلیام رو، نشان می­دهیم که در تجربه ی دینی نیز مانند ادراک حسی، روش های بازرسی وجود دارد و از این رو می­توان اصل ساده باوری را در تجربه ی دینی نیز به کار گرفت و بدین ترتیب، برهان تجربه ی دینی، برهانی دفاع کردنی برای اثبات وجود خداوند است.

کلیدواژه ها

تجربه ی دینی, اصل ساده باوری, اصل گواهی, روش های بازرسی, ریچارد سوینبرن, ویلیام رو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.