ارزیابی خسارات وسایل نقلیه در سیلاب در مناطق شهری (مطالعه موردی : شیراز)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-17-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه گلمحمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره).

علیرضا شکوهی

استاد دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه مهندسی آب، قزوین، ایران.

چکیده

وقوع تغییرات اقلیمی در سطح جهان، احتمال وقوع سیل­ های ناگهانی در سطح شهر­ها را افزایش می دهد که خسارات زیادی به جان و مال مردم وارد می کند. در این مقاله به تحلیل و محاسبه خسارات وارده به وسایل نقلیه در سیلاب و در مطالعه موردی به سیل دروازه قرآن شیراز پرداخته شده است. ابتدا شبیه سازی یک بعدی و دوبعدی سیل مذکور با استفاده از مدل PCSWMM انجام و مقادیر عمق و سرعت حداکثر در محدوده پارکینگ مجاور استخر تجمع آب به ترتیب  m ۱/۱۸ و m/s ۳/۲۷ برآورد شد. دراین مطالعه منحنی ارائه شده در AR & R (۲۰۱۱) به کمک شاخص هیدرودینامیکی سیلاب که حاصل ضرب سرعت در عمق سیلاب تعریف گردید، ارزیابی و درنهایت اصلاح و تا عمق یک متر بسط داده شد و از آن برای تعیین وضعیت پایداری و ناپایداری خودروهای سواری در سیلاب استفاده به عمل آمد. برای تعیین خسارت از منحنی عمق- خسارت HAZUS-MH استفاده شد. در مدل های خسارت موجود مقدار خسارت صرفا با درنظر گرفتن عمق آب ارائه می شود درصورتی که سیل دارای متغیر مهم سرعت نیز هست. در این تحقیق با تلفیق دو منحنی AR & R (۲۰۱۱) اصلاح شده و HAZUS-MH به کمک فصل مشترک آن ها یعنی عمق و زون بندی سطح زیر نمودار AR & R (۲۰۱۱) اصلاح شده، مقادیر خسارت در محدوده های متفاوتی از عمق و سرعت تعیین شد. پس ازآن با تولید نقشه توزیعی ریسک سیل بیشترین مقدار خسارت خودروهای سواری ۵/۱۲ درصد برآورد گردید. درنهایت با درنظر گرفتن پراید ۱۳۱ به عنوان خودرو شاخص، میزان خسارت کل برحسب قیمت روز معادل ۱۶ میلیارد ریال به دست آمد.

کلیدواژه ها

سیل, خسارت خودرو, شاخص هیدرودینامیکی پایداری, PCSWMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.