معماری در شهرها و روستاهای بیابانی و کویری ایران: چالش ها و فرصت ها

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
  • کد COI اختصاصی: DESERT01_387
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2063
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید کریم پور ریحان

عضو هیئت علمی مرکز بین المللی تحقیقات بیابان دانشگاه تهران

محمدکیا کیانیان

عضو هیئت علمی دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان

فاطمه چشم براه

دانشجوی کارشناسی دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان

چکیده

وجود صدها آثار و شاهکار معماری و طراحی بی نظیر سازه های کویری در شهرهای و روستاهای کویری و بیابانی ایران مانند یزد، کرمان، کاشان، اصفهان و غیره بیانگر آن است که انسان ها در طول تاریخ با توجه به قدمت حضورشان، مشاهده پتانسیل زیست انسانی و با توجه به تکنیک در دسترس، بنیان زندگی اجتماعی را بنا نهاده و اقدام به ساخت انواع سازه های معماری خاص شرایط منطقه پرداختند. شرایط آب و هوایی در کویر دشوار است اما با طراحی های همساز با اقلیم و دیگر موارد در این مناطق، گذشتگان بر شرایط دشوار آن فایق آمده و زندگی در این مناطق را آسان نموده اند. در حال حاضر طراحی های نامناسب بدون در نظر گرفتن شرایط اقلیمی در بعضی نقاط موجب شده تا مردم با این تصور که زندگی در این مناطق بسیار دشوار است، حاشیه کویرها را ترک کرده به مناطق با شرایط آب و هوایی مناسب تر کوچ کنند. از این رو تصمیم گرفتیم تا به بررسی و شناسایی ویژگی برخی سازه های کویری مانند آسیاب های کویری، بادگیرها، آب انبار، قنات ها، خانه های خورشیدی، بازارها و کاروانسراها - که در گذشته مناسب شرایط اقلیمی ساخته شده اند-، بپردازیم، تا نشان دهیم که با ساخت مناسب این سازه ها مانند خانه ها، قنات ها، آب انبارها، بادگیرها در حال حاضر متناسب با پتانسیل های زیستی و اقلیمی منطقه و حفظ و نگهداری این سازه ها - به خصوص قنات ها که از ابداعات قدیمی ایرانیان می باشد- می توان همانند گذشته به زندگی در این مناطق ادامه داد و در جهت احیای این مناطق باشکوه که از نظر معماری و مهندسی بی نظیر هستند، اقدام نمود.

کلیدواژه ها

معماری سازه های کویری، چالش ها و فرصت ها، مناطق بیابانی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.