بررسی انواع فرسایش، رخساره های ژئومورفولوژیکی و خصوصیات هیدرودینامیکی سازندهای زمین شناسی(مطالعه ی موردی: زیرآبریز چهل کنار بهبهان)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
- کد COI اختصاصی: DESERT01_369
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2252
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دا
استادیار گروه آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کا
چکیده
بررسی انواع فرسایش، رخساره های ژئومورفولوژیکی وخصوصیات هیدرودینامیکی سازندهای زمین شناسی از مسائل مهم در علم زمین شناسی است. در این پژوهش، زیرآبریز چهل کنار بهبهان به عنوان منطقه ی مورد مطالعه در نظر گرفته شد. نحوه ی کار به این صورت بود که ابتدا نقشه های شیب، سازندهای زمین شناسی، مقاومت به فرسایش، شبکه ی هیدرولوژیکی و کدبندی ژئومورفولوژیکی با استفاده از نرم افزارهای ArcGIS9.3 و ENVI تهیه گردید و مشخص شد که سازندهای لهبری، بختیاری و کواترنر به ترتیب 18/74 و 53/23 و 28/02 درصد وسعت منطقه را تشکیل می دهند. همچنین میانگین حساسیت به فرسایش در منطقه ی مورد مطالعه 4/125 به دست آمد. بنابراین حساسیت به فرسایش در حوضه به دلیل اینکه بیش از نیمی از حوضه با سنگ پوش کنگلومرایی حفاظت می شود، در حد متوسط است و اشکال فرسایشی موجود بر روی سازند کواترنر و بخش لهبری شبیه هم بوده و مهم ترین آنها شامل فرسایش سطحی، شیاری، آبراهه ای و خندقی است. علاوه بر این، بر روی سازند کواترنر، فرسایش کناری نیز قابل تشخیص می باشد. سازند کنگلومرایی بختیاری به خاطر لیتولوژی سخت خود در برابر فرسایش مقاوم بوده و مهم ترین فرسایش بر روی این سازند در منطقه ی مورد مطالعه، فرسایش آبراهه ای می باشد. باتوجه به نتایج به دست آمده از نقشه ی شیب منطقه،شیب منطقه اکثراً زیر10درصد(دشت) بوده و تنها بخش کوچکی از منطقه در شیب 60-30 درصد(کوهستان) قرار دارد. واحد دشت بیشترین درصد منطقه را اشغال کرده و تیپ های آن شامل تیپ فرسایشی با رخساره ی دشت ریگی و دشت دامنه ای بوده است. با توجه به نتایج بررسی های هیدرودینامیکی سازندها، سازند بختیاری و کواترنر تراوا و بخش لهبری ناتراوا تشخیص داده شدند.کلیدواژه ها
حساسیت به فرسایش، رخساره ی ژئومورفولوژیکی، سازند لهبری، سازند بختیاری، کواترنرمقالات مرتبط جدید
- پایش مکانی خشکسالی با استفاده از شاخص VHI حاصل از داده های سنجنده MODIS - مطالعه موردی: استان تهران
- بررسی دلایل اقلیمی خشکیدگی جنگل های بلوط زاگرس با استفاده از اندازه گیری پارامترهای پهنا و ویژگی های آوندی حلقه های درختی
- طغیان آفات برگخوار نوظهور درختان و درختچه های جنگلی زاگرس شمالی و مرکزی: پیامد تغییرات آب و هوایی
- بانک آب: فرایندی جدید برای احیای حکمرانی آب در ایران
- بررسی تحقیقات خشکسالی در ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.