اثر تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه های شکمبه ای، آنزیم های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی در بزغاله های نجدی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-6-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک دوستی

دانشجوی دکترا، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی

استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهروز دستار

استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

آرش آذرفر

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدە کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

چکیده

اثر تغذیه تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه­های شکمبه­ای، فعالیت آنزیم­های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی با استفاده از ۱۵ راس بزغاله پرواری نجدی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه جیره و پنج تکرار انجام شد. بزغاله­ها از سن سه ماهگی به صورت انفرادی در قفس­های جداگانه به مدت ۸۴ روز (۱۵ روز عادت پذیری) نگهداری شدند. جیره­ها از نظر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. تیمار­های آزمایش شامل سطوح صفر، ۱۰ و ۲۰ درصد تفاله زیتون در جیره غذایی بود. استفاده از تفاله زیتون به مقدار ۱۰ درصد جیره باعث افزایش مصرف خوراک (۰۵/۰P< ) و جیره حاوی ۲۰ درصد تفاله زیتون باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی شد (۰۵/۰P< ). با افزایش سطح تفاله زیتون در جیره­های آزمایشی، مقدار pH، میزان آمونیاک تولیدی، میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی در شکمبه کاهش معنی­داری داشت (۰۵/۰P< ). فعالیت آنزیم­های کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در بخش جامد، خارج سلولی، درون سلولی و کل آنزیم­ها (شامل سه بخش) در جیره های حاوی تفاله زیتون در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی­داری افزایش یافت (۰۵/۰P< ). نتایج آزمایش نشان داد استفاده از تفاله زیتون سبب افزایش فعالیت آنزیم­های فیبرولیتیک شکمبه و کاهش سنتز پروتئین میکروبی و میزان آمونیاک تولیدی در بزغاله­های نجدی شد. استفاده از تفاله زیتون تا سطح ۱۰ درصد اثر منفی بر عملکرد بزغاله­های نجدی نداشت.

کلیدواژه ها

آمونیاک, تفاله زیتون, کربوکسی متیل سلولاز, میکروکریستالین سلولاز, مشتقات پورین, بزغاله های نجدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.