مقایسه پاسخ به انتخاب، میزان ضریب درون زادآوری و واریانس ژنتیکی در روش های انتخاب ژنومی و رایج

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صاحب فروتنی فر

استادیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی

حسن مهربانی یگانه

دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محمد مرادی شهربابک

استاد گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی اثر انتخاب ژنومی و رایج بر پاسخ به انتخاب، ضریب درون زادآوری و واریانس ژنتیکی در بلندمدت، تعداد ۱۰۰ حیوان غیرخویشاوند  شبیه سازی شد و به مدت ۵۰ نسل جهت ایجاد عدم تعادل پیوستگی بین نشانگرها آمیزش تصادفی داشتند. برای هرحیوان ژنومی با طول ۱۰مورگان و تعداد ۱۰ کروموزوم باطول یکسان ۱ مورگان، شبیه سازی شد. تعداد ۱۰۰۰ نشانگر SNP درفواصل مساوی برروی هرکروموزوم قرار گرفتند. برای هر حیوان دوصفت با توارثپذیری ۵/۰ و ۱/۰ درنظرگرفته شد و برای هر صفت تعداد ۲۰۰ جایگاه ژنی موثر، بصورت تصادفی روی ژنوم پخش شدند. ازروش BLUP برای پیش بینی ارزش های اصلاحی رایج و اثر نشانگرها در جمعیت مرجع استفاده و ارزش های اصلاحی ژنومی افراد از مجموع اثرات نشانگرها باتوجه به ژنوتیپ آنها محاسبه شد. بعد از نسل ۵۱ حیوانات به مدت ۱۵ نسل با یکی از روشهای رایج و ژنومی انتخاب شده و نسل بعد را ایجاد می کردند. نتایج نشان دادکه برای هر دو صفت پاسخ به انتخاب تجمعی برای روش انتخاب ژنومی (۳۵/۷ و ۴۵/۲) بیشتر از انتخاب رایج (۵۸/۶ و ۹۹/۱)، ولی واریانس ژنتیکی (۴۲/۰ و ۷۱/۰ در مقابل ۵۶/۰ و ۷۷/۰) کمتر بود. میزان پاسخ به انتخاب و کاهش واریانس ژنتیکی برای صفت با توارث پذیری بالا بیشتر بود. انتخاب رایج نسبت به انتخاب ژنومی باعث افزایش تقریبا دو برابری میزان ضریب درون زادآوری (۱۳/۰ در مقابل ۰۷/۰) بعد از ۱۵ نسل انتخاب شد و با افزایش تعداد نسل ها تفاوت نرخ مزبور دو روش افزایش یافت.

کلیدواژه ها

انتخاب رایج, انتخاب ژنومی, پاسخ به انتخاب, نرخ درون زادآوری, واریانس ژنتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.