بررسی کارآیی فنی گله های گوسفند مغانی استان اردبیل: کاربرد روش تحلیل پوششی داده ها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-7-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی جعفراوغلی

دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

عبدالاحد شادپرور

استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

نوید قوی حسین زاده

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

محمد کاوسی کلاشمی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

به دلیل وجود محدودیت منابع، ارتقاء کارآیی پرورش گوسفند در ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. در مطالعه حاضر کارآیی فنی گله­های گوسفند مغانی با روش تحلیل پوششی داده­ها و در دو حالت ثابت یا متغیر گرفتن بازدهی نسبت به مقیاس مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات سال ۱۳۹۵ نهاده­ها شامل کنسانتره، علوفه و نیروی انسانی و ستاده­ها شامل گوشت، شیر، پشم و کود از ۲۱۴ گله گوسفند مغانی به روش مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه جمع­آوری شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم­افزار Deap ۲.۱انجام شد. میانگین کارآیی فنی با فرض بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب ۹۷۱/۰ و ۹۷۸/۰ بود که نشان­دهنده کارآیی بالا در گله­های مورد مطالعه بود. با فرض بازده ثابت نسبت به مقیاس و بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب ۱۴ و ۲۵ گله از کارآیی فنی برخوردار بوده و می­توانند به عنوان گله مرجع برای گله­های ناکارا معرفی شوند. نتایج نشان داد که در شرایط متغیر بودن بازدهی نسبت به مقیاس، کاهش در اندازه گله، نیروی کار، علوفه، کنسانتره، علوفه مرتع و هزینه­های بهداشتی به ترتیب به میزان ۹۹/۲، ۹۹/۲، ۶۳/۲، ۷۹/۲، ۷۳/۲ و ۴۱/۶ درصد، منجر به کارا شدن گله های ناکارا با حفظ سطح تولید می­شود. برآوردهای بازده نسبت به مقیاس نشان می­دهند، عمده گله­های گوسفند مغانی دارای بازدهی افزایشی نسبت به مقیاس بوده و می­توانند با صرفه­های ناشی از مقیاس و کاهش هزینه هر واحد ستاده از افزایش درآمد و سود برخوردار شوند.

کلیدواژه ها

بازدهی نسبت به مقیاس, تحلیل پوششی داده ها, کارآیی فنی, گوسفند مغانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.