بررسی وضعیت آلودگی خاک به فلزات سنگین کبالت و کروم (مطالعه موردی شهرستان نهاوند)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
  • کد COI اختصاصی: DESERT01_277
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهبازی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته محیط زیست، دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا سفیانیان

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصف

نوراله میرغفاری

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصف

چکیده

کیفیت منابع آب و خاک عمدتاً متأثر ازآلودگی‌های ناشی از فعالیت‌های انسان می‌باشد، که به صورت منابع آلاینده نقطه ای و غیر نقطه ای نمود می‌نمایند.آلاینده‌های غیر نقطه ای به عنوان مهم ترین عوامل آلوده کننده منابع آب و خاک در مقیاس جهانی به شمار می‌روند و کشاورزی بیشترین سهم را در ایجاد این آلودگی‌ها دارد. هدف از این مطالعه بررسی تعیین وضعیت آلودگی خاک به فلزات کبالت و کروم در شهرستان نهاوند و تأثیرات ساختارهای زمین شناسی و کاربری اراضی بر غلظت این فلزات بود. تعداد 39 نمونه خاک مرکب از منطقه مورد مطالعه بر اساس روش سیستماتیک در اواخر شهریور ماه بعد از برداشت محصول جمع آوری گردید. سپس غلظت فلزات کبالت و کروم به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر با استفاده از مد شعله اندازه گیری شد. برای بررسی تغییرات مکانی فلزات سنگین از روش میانیابی کریجینگ در محیط نرم افزارARC GIS 9.3 استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد شمال غرب منطقه مورد مطالعه بیشترین آلودگی را به این فلزات نشان می دهد. تجزیه و تحلیل نقشه توزیع مکانی فلزات نشان داد که عناصر کبالت و کروم منشأ زمین شناسی و کشاورزی دارند. در واقع این فلزات به طور طبیعی در خاک وجود دارند اما فعالیت های کشاورزی و استفاده از کودهای شیمیایی سبب تجمع بیشتر این فلزات در خاک شده است.

کلیدواژه ها

توزیع مکانی، کریجینگ معمولی، کشاورزی، فلزات سنگین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.