بهبود خدمات جنبی در کتابخانه های عمومی استان اصفهان از دیدگاه کاربران بر اساس عوامل جمعیت شناختی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-8-31_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم ملایی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان

احمد شعبانی

استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان

رقیه قضاویی آدریانی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان

چکیده

هدف: هدف از این پژوهش بهبود خدمات جنبی در کتابخانه های عمومی استان اصفهان از دیدگاه کاربران بر اساس عوامل جمعیت شناختی است. روشپژوهش: روش پژوهش از نوع پیمایشی - توصیفی است. جامعه آماری کلیه اعضای کتابخانه های عمومی استان اصفهان وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستند که تعداد ۴۵۹ نفر با استفاده از نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. برای نیل به اهداف تحقیق از پرسش نامه محقق ساخته بر اساس رهنمودهای ایفلا/یونسکو استفاده گردید که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با ۹۶/۰ محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی، از آزمون های t، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون آل. اس.دی استفاده شده است. یافته ها: یافته ها نشان داد از میان عوامل جمعیت شناختی بر حسب جنسیت اختلاف مشاهده شده بین میانگین نمرات مولفه های بهبود خدمات جنبی معنادار نبود. بر حسب وضعیت تاهل فقط اختلاف مشاهده شده بین میانگین نمرات مولفه خدمات برون کتابخانه ای (۰۰۱/۰) معنادار بود. بر حسب سن (۰۰۱/۰)، سطح تحصیلات (۰۰۱/۰) و وضعیت شغلی (۰۰۱/۰) در هر سه مولفه بهبود خدمات جنبی تفاوت معناداری وجود دارد و برحسب سابقه استفاده از خدمات کتابخانه در دو مولفه خدمات برون کتابخانه ای (۰۰۶/۰) و برگزاری برنامه های قصه گویی (۰۳۹/۰) تفاوت معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: در رابطه با عامل جمعیت شناختی میزان تحصیلات، کاربران در تمامی مقاطع تحصیلی نظرات مثبتی در رابطه با سه مولفه خدمات جنبی ابراز داشتند. در خصوص دو مولفه خدمات برون کتابخانه ای و برگزاری برنامه های قصه گویی بین نظرات پاسخ گویان بر اساس سابقه استفاده از خدمات کتابخانه تفاوت وجود دارد.

کلیدواژه ها

کتابخانه های عمومی, نهاد کتابخانه های عمومی کشور, خدمات جنبی, کاربران, استان اصفهان, عوامل جمعیت شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.