رابطه هوش سازمانی و اثربخشی در کتابخانه های عمومی استان گیلان از دیدگاه کتابداران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-11-43_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه نجفی خواه

کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران.

عصمت مومنی

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف آگاهی از تاثیر هوش سازمانی بر اثربخشی سازمانی و شناسایی وضعیت هر کدام از متغیرهای مذکور در کتابخانه های عمومی استان گیلان وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام گرفت. روش پژوهش:  پژوهش از نظر نوع، کاربردی، از نظر روش، توصیفی – پیمایشی، و از نظر ماهیت، مطالعه همبستگی است. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه هوش سازمانی کارل آلبرخت و اثربخشی سازمانی پارسونز است. جامعه پژوهش، ۱۶۲ نفر کتابدار کتابخانه­های عمومی استان گیلان بوده است که با استفاده از جدول مورگان نمونه­ای به حجم ۱۱۸ نفر انتخاب گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی و برای انجام محاسبات آماری از نرم­افزار آماری (اس. پی. اس. اس.) استفاده شده است. یافته­ها: بین هوش سازمانی و مولفه­های آن با اثربخشی سازمانی و مولفه­های آن رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. میزان برخورداری کتابداران از هوش سازمانی و مولفه­های آن بالاتر از حد متوسط قرار دارد. در خصوص وضعیت اثربخشی سازمانی، میزان اثربخشی سازمانی و مولفه های آن به جز مولفه پایداری و حفظ الگوها که کمتر از حد متوسط بدست آمده است در دیگر مولفه­ها  بالاتر از حد متوسط بوده است. نتیجه­گیری: هوش سازمانی بر موفقیت و اثربخشی کتابخانه تاثیرگذار است. توجه یکسان به همه­ی مولفه­های هوش سازمانی و اثربخشی سازمانی و تلاش­های هماهنگ و سازمان یافته در جهت حل مسائل کاری، افزایش حقوق و مزایا، فراهم کردن امکانات رفاهی و طرح­های تشویقی، ایجاد نظام پاداش رضایت بخش زمینه رشد و پیشرفت کتابدران را فراهم کرده و در نتیجه باعث ارتقای اثربخشی در کتابخانه­ها خواهد شد.

کلیدواژه ها

هوش سازمانی, اثربخشی سازمانی, کتابخانه های عمومی استان گیلان, کتابداران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.