مقایسه کاربرد روش های اقتصاد سنجی در ارزشگذاری اقتصادی خدمات کتابخانه ها
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 12، شماره: 44
- کد COI اختصاصی: JR_QJEI-12-44_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 192
نویسندگان
Department of Information Science, Razi University.
Associate Professor, Department of Library and Information Science, science and research branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
Associate Professor, Knowledge and Information Science, Department of Knowledge and Information Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran
Assistant Professor, Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Yadegar Imam Branch,Shahr-e-Rey
چکیده
هدف: مقایسه کاربرد روشهای اقتصادسنجی در ارزشگذاری اقتصادی خدماتکتابخانههای مرکزی است. روش: ارزشگذاری مشروط با تکنیک اولویتهای اظهار شده و روش های اقتصادسنجی چون رگرسیون خطی، لجستیک، پروبیت و هگمن استفاده شده است. جامعه آماری کاربران کتابخانههای مرکزی که با استفاده از روش نمونهگیریخوشهایدومرحلهای، تعداد۱۰کتابخانه انتخاب و حجم نمونه با استفاده ازفرمول میشلوکارسون درسطح۱۰درصد۸۵۴ نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری دادهها پرسش نامه محقق ساخته دو بعدی با ۴۰ سوال که از روایی صوری و پایایی با آلفای کرونباخ ۸۳/۰ برخوردار است. یافته ها: در بررسی اثر نهایی هر یک از متغیرها، مقدار تغییر در احتمالات پیشبینی شده متغیر وابسته الگو (تمایل به پرداخت کاربران) به ازای یک واحد تغییر در متغیر مورد نظر )در حالی که دیگر متغیرها ثابت هستند) نشان داد که بین متغیرهای توضیحی به کار گرفته شده در مدلها هیچگونه همخطی وجود ندارد، به گونهای که ضریب همبستگی دو به دوی هیچکدام از متغیرهای مستقل بیش از ۵۴ درصد نبود. نتیجه گیری: عوامل جمعیتشناختی و فردی بیشتر از سایر عوامل برتمایل به پرداخت افراد موثر هستند. بر اساس کشش وزنی متغیر درآمد، درصورت ثابت بودن سایر عوامل موثر، افزایش۱ درصدی در درآمد پاسخگویان احتمال پذیرش مبلغ پیشنهادی را بیش از ۷۰% افزایش میدهد. تفاوت معنیداری در نتایج حاصل از دو روش لاجیت و پروبیت خطی مشاهده نشد. روش دو مرحلهای هگمن نیز با وجودی که میتواند میان عوامل موثر بر پذیرش تمایل به پرداخت و نیز عوامل موثر بر میزان آن تمایز قایل شود، در مجموع تمایل به پرداخت را نسبت به دو روش دیگر به میزان کمتری برآورد نمود.کلیدواژه ها
Library services, Economic valuation, econometrics, Willingness to pay, Central librariesاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.