رابطه میزان صلاحیت های کتابداران با رضایت کاربران کتابخانه های دانشگاهی(مورد مطالعه: دانشگاه های دولتی شهر تهران)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 13، شماره: 51
- کد COI اختصاصی: JR_QJEI-13-51_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 257
نویسندگان
دکتری کتابداری و اطلاع رسانی، استادیار دانشگاه تربیت مدرس
استادیار گروه آموزشی علم اطلاعات و دانش شناسی _دانشگاه تربیت مدرس
گروه آموزشی علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی- دانشگاه تربیت مدرس
دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین میزان صلاحیتهای کتابداران و میزان رضایت کاربران کتابخانههای دانشگاههای دولتی تهران انجام شده است. روشپژوهش: این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که در زمره پژوهشهای توصیفی-همبستگی قرار میگیرد. از دو پرسشنامه برای سنجش میزان صلاحیت کتابداران و میزان رضایت کاربر استفاده شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از کتابداران و کاربران کتابخانههای دانشگاههای دولتی تهران بود که از میان آنها ۶۰ کتابدار و ۶۰ کاربر که به روش نمونهگیری تلفیقی متوالی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامههای صلاحیت کتابدار و رضایت کاربر از کتابخانه استفاده شد. جهت تحلیل دادهها از آمار توصیفی(فراوانی، میانگین و درصد) و آمار استنباطی(آزمون همبستگی پیرسون) و از نرمافزار۲۵ اس پی اس اس استفاده شد. یافتهها: یافتههای این پژوهش حاکی از آن است که میان صلاحیتهای مدیریتی کتابداران و رضایت کار، صلاحیتهای جستجوی اطلاعات کتابداران و رضایت کاربر و همچنین، میان صلاحیتهای ارتباطی کتابداران و رضایت کاربر رابطهای مثبت، ضعیف و معنادار مشاهده میشود. برخلاف صلاحیتهای فوق که رابطهای ضعیف با رضایت کاربر از کتابخانه دارند، صلاحیت فناوری اطلاعات رابطهای مثبت، معنادار و قوی با رضایت کاربر از کتابخانه دارد. این در حالی است که میان صلاحیتهای فردی و اخلاقی کتابداران و رضایت کاربر از کتابخانه و همچنین میان صلاحیتهای پژوهشی کتابداران و رضایت کاربر از کتابخانه رابطهای وجود ندارد. نتیجه گیری: یافته ها نشان می دهد رابطهی معنادار و مثبت میان رضایت کاربر از کتابخانه و صلاحیتهای کتابداران وجود دارد. به بیانی دیگر، اینکه رابطهی مستقیم بین این دو متغیر وجود دارد، با افزایش میزان صلاحیت کتابداران، میزان رضایت کاربر نیز از کتابخانه افزایش مییابد و بالعکس.کلیدواژه ها
کتابخانه دانشگاهی, کتابدار, کاربر, رضایت, تهراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.